Риболов- Щука

Щуките започват настъпление

Младен Марков, в. Уикенд, 20-26 III.2010, бр.12 /332/Година VIII
Markov2009@abv.bg
Всеки от нашите популярни хищници си има своите почитатели сред рибарите, но щуката заема особено място в престижната класация на най- търсените риби. През зимата е пасивна, но първа извършва родителската си мисия още в ранна пролет /февруари-март/. Веднага след брачния ритуал я обзема неистов глад.
Първите вести за извадени пролетни щуки не изненадаха познавачите. Но габаритите на някои от тях направо шокират. На Язовир "Йовковци" хванаха 5-килограмова "тигрица" още преди окончателно да се е стопила ледената покривка. На корекциите на река Искър край плевенското село Писарево също се разписаха със солидна щука, гонеща кота 5 кг. Вече хващат зъбатите хищници и по корекциите край Янтра. Но истинската бомба хвърли софиянецът Георги Карабельов, преборил се успешно с 11,5 - килограмова щука на баластриера Чепинци. Ето какво споделя щастливецът: "Бях заметнал на жива рибка, на тапа, но до обяд нищо интересно не се случи. Тогава плувката внезапно потъна и повече не се показа. Още като засякох, разбрах че е нещо сериозно. Съпротивата и беше яростна. Цели 20 минути ме разиграва и ту наближи брега, ту пак драсне навътре. Накрая много се умори и успях да я изтегля на брега. Гледката наистина беше шокираща. Наоколо се събраха много колеги, всеки снима с фотоапарати, с джиесеми, даже и камера се намери. Стана страхотен екшън."
По Софийските баластриери такива щуки се хващат изключително рядко. Не че ги няма, но дотолкова са се "образовали", че трудно се оставят да бъдат надхитрени. През есента на езерото при Долни Богров хванаха 7- килограмова щука и тя беше обявена за рекорд на годината в Софийско. Сега летвата е вдигната много високо. Ще има ли кой да я прескочи?
Избрани сайтове килограмова