Охлюви-Баба на 89 години прави ферма за охлюви

Охлюви-Баба на 89 години прави ферма за охлюви

Пенсионери се запалиха по бизнеса със слузестите твари.

в. Телеграф, понеделник 15.03.2010г.
89-годишна баба напира да прави ферма за охлюви. Тя е една от стоте пенсионери, които са поискали да се включат във високодоходния бизнес, заяви Симона Моллова, главен консултант на Националния охлювъден клъстер /НОК/.
Преди време земеделската организация обяви, че през 2010 година ще изгради напълно безплатно 10 ферми за охлюви на млади пенсионери. Поради огромният интерес срокът за подаване на документи се удължава до края на месеца. Кандидатите трябва да са работоспособни пенсионери, да имат собствена земя с вода и ток в парцела или в непосредствена близост и да получават под 250 лева пенсия, обясни Моллова.
Схемата на разпределението на доходите от бизнеса е точно определена. 30% ще бъдат изплатени веднага след прибирането на реколтата. Други 30% ще бъдат внесени в банка - партньор на НОК, като същите няма да могат да бъдат теглени 10 години, а на всеки три или шест месеца, банката ще изплаща лихвите по тях. Останалите 40% ще бъдат внесени в застрахователно дружество, с което пенсионерът ще започне да получава месечна доживотна рента.
Очакваните добиви са от 4 до 6 тона от декар. В зависимост от качеството и избраната технология цената варира от 6 до 30-40 евро за килограм, което означава поне 30 000 евро от декар при добро отглеждане на животинките, каза Моллова.
Инвестицията е между 5 и 7 хиляди евро. Понеже фермите за охлюви работят от май до септември, още тази есен очаквам първите резултати, добави тя.
Охлювъдните ферми в рамките на Националния охлювъден клъстер имат вече тригодишно успешно развитие. "Ние работим по абсолютно адаптирана за българските климатични условия технология в тясно сътрудничество с най-добрите български и европейски научни кадри в тази област", каза още Моллова. Клъстерът успя да направи и най-важното за производителя- да гарантира пазара и то на добри цени.
"Това стана възможно след като направихме собствена серия козметика на база охлювни протеини, както и хранителни добавки", добави тя.
За успешното си развитие две поредни години НОК е носител на наградите за качество и иновации Arch of  Europe. Телефонът на организацията е 02/ 944 21 23.
снимка:    Интернет   
Виж повече полезна информация ТУК! 
Избрани сайтове охлюви