« назад


Съчетаването на вино и храна е сложен и доста субективен процес. Широко разпространеното схващане, че червените вина вървят с червено месо, а белите - с бяло и риба, отдавна не е актуално. Причините за това са три основни - съжителството на различни национални кухни, огромното разнообразие от подправки и сравнително лесният достъп до вина от различни точки на света. Всичко това дава широко поле за експерименти при комбинирането на вино и храна. Условието, което задължително трябва да се спазва обаче, е между тях да има баланс и допълване. Вкусът на виното не трябва да надделява над този на ястията и обратното. Важно е да се има предвид също, че виното придобива различен вкус, когато се консумира заедно с храната, тъй като и действа като един вид подправка. Ето с какви храни се съчетават най-добре някои от основните сортове:
Шардоне - пилешко, пуешко, телешко, заешко, шунка, паста със сметанов сос, морски дарове;
Ризлинг - пилешко, свинско, омари, меки сирена, азиатска кухня;
Совиньон блан - сухи колбаси, зеленчукови ястия, салати с морски дарове, козе сирене, сьомга, паста, ястия, подправени с къри, зехтин или доматен сос;
Каберне совиньон - говеждо, агнешко, заешко, пилешко, патешко, синьо сирене, колбаси, бъбреци, пастет от гъши дроб;
Пино ноар - всички видове меса с изключение на свинското, меки сирена.
Мерло - пилешко, патешко, пуешко, говеждо, агнешко, телешко, твърди сирена, пица, дроб, задушени зеленчуци или картофи;
Шираз - пилешко, ястия с чили, месо, приготвено на барбекю, яхнии с месо, задушени ястия с чесън;
Шенин блан - пилешко, свинско, суши, ориенталска кухня;
Траминер - китайска, мексиканска и индийска кухня, меки колбаси, плодова салата;
Семийон - риба на скара, ястия със сметанов сос, паста;
Розе - може да се сервира с всякаква храна, но се съчетава най-добре с пушени меса и ястия от мексиканската и тайландската кухня.



Фейснук страницата за любопитните отговори на Вашите въпроси.   повече » www.facebook.com 

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти