Виното

Прастарият израз "Във виното е истината!" в днешно време не е изгубил и частица от актуалността си. Точно обратното-любителите на "напитката на боговете" стават все повече и повче. По цялото земно кълбо интересът към изучаването на виното се засилва, организират се обиколки на винарни, а книжарниците са пълни с най- различна литература по въпросите, свързани с историята, производството и консумацията на вино.
Но докато за сомелиерите дегустацията е лесно и забавно занимание, за огромна част от обикновените потребители изборът на вино е трудна задача, а веднъж направен, се оказва не особено удачен. Следвайте следващите три стъпки, за да разберете дали сте попаднали на подходящото вино, или се налага да продължите търсенето:
1. Огледайте.
Поставете чашата с вино върху бяла повърхност в добре осветена стая. Напитката трябва да е бистра, а цветът и - наситен.
2. Помиришете.
Разклатете чашата с вино с кръгови движения - така се разкрива по-добре букетът от аромати. След това решете дали ви допада първото ухание, което доловите.
3. Вкусете.
Отпийте малка глътка вино и я задръжте в уста - различните части на езика регистрират различни вкусове. Опитайте се да определите консистенцията на виното, както и дали киселинността не е прекалено остра.
Избрани сайтове виното