Глобалното затопляне - Медузи заменят пингвините в Антарктика?

Медузи заменят пингвините в Антарктика?

Глобалното затопляне - Покачващата се температура в океаните около Антарктида могат да доведат да нашествие на медузи, които да изместят пингвините.

Резултатите от най-голямото преброяване на арктическия морски живот показаха, че топенето на морския лед намалява рязко популациите на крила- ракообразен зоопланктон с дължина над 10 см, с които се хранят пингвините.
За негова сметка се увеличават друг вид по-дребни ракообразни, които са дълги само половин милиметър. Те са твърде малки за храна на пингвините, но са идеални за медузите.
Промяната на храната заедно със свиващата се ледена покривка, където се развъждат пингвините, може сериозно да застраши съществуването им.
"Морските животни се адаптират към мразовитите, но стабилни условия в арктическите води милиони години. Те са много чувствителни към промените,"- предупреждава Хю Грифитс от Британския антарктически институт.
Биоразнообразието в полярните океани е голямо. Ако видовете не могат да се движат или адаптират към новите условия обаче, те в крайна сметка ще изчезнат.
Пингвините, морските птици, китовете ловят по- едра храна. За животните с пипала, като медузите, дребната храна е предпочитана. За тях затоплянето на средата е предимство. Те още не са толкова масови, но ще се увеличат до точка, в която ще станат доминантна група.
в."Дейли телеграф", цитиран от БТА             Статия извадка от в."Рибарски вестник"
Избрани сайтове пингвините