Язовир Тича - Нагло бракониерство в третия най-голям язовир в България

Язовир Тича - Нагло бракониерство в третия най-голям язовир в България

Няма сила, която да спре наглото бракониерство в третия най-голям язовир в България – „Тича”, смятат рибари

Търговище. Години наред бракониерските набези в третия най-голям язовир в България „Тича” не могат да бъдат спрени от нито една държавна институция, в същото време загубите за държавния бюджет на ден от един бракониер са по около 60-70 лв.
За това сигнализира пред Агенция „Фокус” един от редовните рибари на водоема Валери Върбанов от Търговище. Лично той е подавал на телефон 112 над 30 сигнала за системни бракониерски набези в „Тича”.
От Териториалната дирекция на изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури в Шумен досега не са успели да се справят с този проблем.
Затова Валери Върбанов предлага да бъде въведена регистрация на всички лодки над 4,57 м в язовира. По думите му по същата логика, ако превозните средства нямат номера, от КАТ няма да могат да санкционират водачите за нарушенията им.
Публична тайна е, че Ремзи Азизов, по прякор Даракчията, е един от най-известните и най-наглите бракониери в „Тича”, обясни Валери Върбанов. Заедно със сина си и с негов помощник, Даракчията живее благодарение на незаконния улов като продава бракониерска риба директно от къщата си в село Ловец. Азизов използва всякакви уреди за улов на риба, дори такива с ток.
„Той е над закона, никой не може да го спре. Като напиша в Google „Даракчията” ми излиза, че е писано за него още през 1999 г. Той е бил глобяван един път, осъждан е, и продължава да бракониерства и сега, докато е в пробация до 7 март 2010 г. Искам да попитам защо аз редовно трябва да си плащам данъците, а държавата да не взема никакви мерки срещу Даракчията от 1999 г.”, заяви Валери Върбанов.
Ремзи Азизов е професионален бракониер. „Такава организация е създал, че има информацията кога колата на ИАРА е в Шумен и тогава влиза в язовира”, обясни още рибарят.
Върбанов е подавал десетки сигнали – в териториалната дирекция на ИАРА в Шумен, в централата на ИАРА в София, в Министерството на земеделието и храните, дори до Министерски съвет.
Отговор има само от МЗХ, но ведомството заявява, че вече е иззело уредите на Даракчията. Според Валери Върбанов обаче това не е вярно, защото уредите на Ремзи Азизов могат да се видят само от двора на къщата му в село Ловец.
„Сега искам да пиша до Европейската комисия, да не се дават пари на ИАРА, докато не се справи с бракониерството”, каза още Върбанов.
Валери Върбанов смята, че държавата подхожда с пълно безхаберие, което погубва всичко. Тази ситуация е просто абсурдна, защото се оказва, че рибарите, които плащат годишно 25 лв. за билет, пречат на бракониерите.
„Как да се примиря с това, ние редовните рибари стоим на брега и не можем да ловим, защото постоянно закачаме бракониерски мрежи”, допълни още Върбанов.
Галина ДИМОВА
Агенция Фокус

снимка: Агенция Фокус
Избрани сайтове Върбанов