Кучето - първите дни след раждането

Кучето - първите дни след раждането

Когато се появи на бял свят, кучето не вижда и не чува нищо. През първите 14 дни животът му минава в спане, пиене и издаване на шумове. През третата седмица очите и ушите му се отварят, събужда се обонянието и от този момент нататък кученцето пробва всичко с носа си. То мирише и ближе братчетата и сестричките си, подушва ръката на човека- първи контакти, които ще се превърнат в продължително приятелство. За разлика от вълците, при които малките се възпитават от всички членове на глутницата, ролята на възпитатели на малките кученца трябва да поемат развъждащите и собствениците.
Докато развъждащите трябва да се занимават с малките кученца от четвъртата до седмата седмица от живота им, като им създават положителни трайни преживявания, бъдещият собственик в това време обикновено е само зрител. През първите шест седмици кучешката майка кърми своите малки. От нея те получават в изобилие всичко, което им е необходимо- витамини, мазнини, белтъчини и минерали. За да порасне и удвои бързо теглото си, малкото се нуждае от много енергия.
Животът на кучетата е по- кратък, отколкото на хората, те се развиват по- бързо. Малкото кученце разполага само с няколко седмици за "детска градина". То се научава да маха с опашка, когато се радва, и да я подвива, когато се страхува. То си показва зъбите, опитва се да лае, възприема много нови впечатления от заобикалящата го среда и ги запечатва. Запознава се с децата и научава, че човекът е негов приятел. Най- подходяща за прехода от глутницата на кученцата към глутницата на хората е 10- та седмица.
Избрани сайтове първите

Най-актуални страници първите

  • Алкална или киселинна храна? повече » ...

  • Грижа за кожата през пролетта Пролет

  • Министерство държи под лупа МБАЛ „Христо Ботев”