Кучето - Майчиното мляко и растящото кученце

Кучето - Майчиното мляко и растящото кученце

След раждането женската трябва да получава повече храна, за да може да дава необходимото количество мляко. За да увеличи теглото си с един грам, едно кученце се нуждае от два грама мляко. За да може шест малки кученца да наддадат 400 грама на ден, те трябва да получават 800 грама мляко. Ясно е, че през този кърмачески период, както по време на разгонването и на бременността, женската трябва да получава особено балансирана и богата храна. Как да храните женската през това време, описваме подробно по- нататък.
   През първите четири до шест седмици кучешките деца получават само кърма от майката, която е "специална храна" с всичките важни хранителни вещества. Още първата седмица те удвояват теглото си.
  Ако след третата седмица поради спиране на майчиното мляко малките започнат да страдат, трябва да започне дохранването им.
  След "млечния период" започва преминаването на малките към твърда храна. Те трябва също така да се научат да пият.
   Този период е от съществено значение за по- нататъшното развитие на кучето. От храненето зависи малкото да се развие като здраво, силно и пъргаво куче, устойчиво на инфекциозни заболявания, да има правилно развити кости и силна мускулатура. Храненето на младото куче само с месо, макари най- доброто, е като отрова.
   Кучето се нуждае от много повече- висококачествени, пълноценни и добре смилаеми белтъчини, мазнини, въглехидрати , витамини, минерални вещества и микроелементи. Всичко това в правилно съотношение. Ако, например, не включите в храната достатъчно минерали и витамини, бързо може да настъпят тежки увреждания- неправилен растеж, рахит, костни деформации, увреждане на очите и опадане на козината.
   Освен това спрямо теглото си малкото куче се нуждае от доста повече храна, отколкото възрастното. Това е нормално, тъй като кучетата растат много бързо. Освен това навиците за хранене на кучето се създават, докато е малко. В този период се решава дали то ще бъде капризно или благодарно за храната.
   Да се върнем още веднъж към кучешката майка и децата и. Малките кученца трябва да останат при майка си до осемседмичната си възраст. При нея те са най- добре запазени. Ежедневните грижи и масажи на майката допринасят за здравословното израстване на бебетата.
Избрани сайтове мляко