Кучето - Бременност и подготовка за раждане

Кучето - Бременност и подготовка за раждане

Бременност

   Между 22- ия и 28- ия ден ветеринарният лекар може да определи дали женската е оплодена успешно. Периодът на бременността трае 59 до 65 дни. Апетитът на женската се повишава. Приемането на повече храна, както и подобреното усвояване на хранителните вещества се отразяват на космената и покривка- тя става гладка и лъскава.
   След петата седмица коремът на женската наедрява и млечните жлези видимо нарастват. Раждането на малките обикновено изва между 60- ия и 63- ия ден.

Подготовка за раждането

   Първото условие при всяко раждане е голяма чистота. Много важно е женската да бъде обезпаразитена преди раждането. Обезпаразитяване трябва да се прави десет дни преди раждането и десет дни след него, за да няма дълги чревни глисти, чиито ларви през кръвоносните съдове на матката може да попаднат в кръвоносната система на малките.
   Преди раждането млечните жлези на женската трябва да се измият основно с топла сапунена вода, за да се отстранят евентуално останалите по тях яйца на глисти, които могат да заразят малките още при първото им кърмене.
   Други ваши задължения: Десет дни предварително трябва да се направи сандъче за раждане, с което женската да свикне. Сандъчето трябва да бъде подплатено с лесна за пране материя и с височина, която не позволява малките кученца да излизат сами през първите три седмици. Най- добре е неголямото сандъче с "удобна" подплата да бъде на тъмно и при стайна температура - 25 градуса.
   Дали температурата е подходяща най- добре се установява след раждането- ако кучката диша учестено, значи е много топло, ако малките са неспокойни, значи е студено. Тъй като непременно трябва да присъствувате на раждането, мястото на това сандъче трябва да е добре премислено. Във ваше присъствие женската ще склони да го изпробва и възприеме. Освен това близостта до вас и дава сигурност.
   За раждането трябва да се приготви също преварена топла вода, кърпи за ръце, няколко бели меки кърпи и дезинфекционно средство.
   Въпреки че при кучетата общо взето рядко има инциденти, понякога може да се наложи да потърсите помощ от специалист или ветеринарен лекар.

Опънати тавани 3D опънати tavani до вас когато ви трябва CLIPSO! Simply incredible!! Нови, модерни, предпочитани, желани. Лесни за поддръжка и почистване. Клипсо и opunati tavani  повече » www.clipso.bg 


Немската компания БОШ спира производството на Акумулатори за електромобили, заради огромните инвестиции, които трябва да направи.  повече » www.kit93.com 


3D опънати tavani CLIPSO! Simply incredible!! Най-новите и най-предпочитаните методи и технологии, строителство и ремонти за вашите opanati tavani до вас когато ви трябва от Клипсо. Всичко за опънатите тавани, видове, методи, материали..  повече » www.clipso.bg