Кучето - Бременност и подготовка за раждане

Кучето - Бременност и подготовка за раждане

Бременност

   Между 22- ия и 28- ия ден ветеринарният лекар може да определи дали женската е оплодена успешно. Периодът на бременността трае 59 до 65 дни. Апетитът на женската се повишава. Приемането на повече храна, както и подобреното усвояване на хранителните вещества се отразяват на космената и покривка- тя става гладка и лъскава.
   След петата седмица коремът на женската наедрява и млечните жлези видимо нарастват. Раждането на малките обикновено изва между 60- ия и 63- ия ден.

Подготовка за раждането

   Първото условие при всяко раждане е голяма чистота. Много важно е женската да бъде обезпаразитена преди раждането. Обезпаразитяване трябва да се прави десет дни преди раждането и десет дни след него, за да няма дълги чревни глисти, чиито ларви през кръвоносните съдове на матката може да попаднат в кръвоносната система на малките.
   Преди раждането млечните жлези на женската трябва да се измият основно с топла сапунена вода, за да се отстранят евентуално останалите по тях яйца на глисти, които могат да заразят малките още при първото им кърмене.
   Други ваши задължения: Десет дни предварително трябва да се направи сандъче за раждане, с което женската да свикне. Сандъчето трябва да бъде подплатено с лесна за пране материя и с височина, която не позволява малките кученца да излизат сами през първите три седмици. Най- добре е неголямото сандъче с "удобна" подплата да бъде на тъмно и при стайна температура - 25 градуса.
   Дали температурата е подходяща най- добре се установява след раждането- ако кучката диша учестено, значи е много топло, ако малките са неспокойни, значи е студено. Тъй като непременно трябва да присъствувате на раждането, мястото на това сандъче трябва да е добре премислено. Във ваше присъствие женската ще склони да го изпробва и възприеме. Освен това близостта до вас и дава сигурност.
   За раждането трябва да се приготви също преварена топла вода, кърпи за ръце, няколко бели меки кърпи и дезинфекционно средство.
   Въпреки че при кучетата общо взето рядко има инциденти, понякога може да се наложи да потърсите помощ от специалист или ветеринарен лекар.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Компютърни курсове по Adobe Photoshop Adobe Photoshop

  • Курсове по 3D Studio Max Design - моделиране и визуализация 3D Studio Max Design