Кучето - Разгонване при кучетата

Кучето - Разгонване при кучетата

Женските кучета се разгонват редовно на периоди от шест месеца, обикновенно през пролетта и есента- първия път на деветмесечна възраст. Най- ранната възраст за допускане до размножаване е 18 месеца.
   "Разгонване" е фазата на активност  за размножаване в половия цикъл на кучката. Разгонването продължава две до три седмици и се състои от два етапа, произтичащи от типичните белези по външните полови органи и по характерното поведение на кучката. При внимателно наблюдение те се различават добре. Това са:
- предварително разгонване /продължителност- средно 10 дни, индивидуално 3 до 16 дни/
- същинско разгонване /продължителност- средно 10 дни, индивидуално- 4 до 12 дни/

   По време на предварителното разгонване по половите жлези /яйчниците/ назряват множество яйчни мехурчета /фоликули/, които от една страна съдържат женските полови клетки /яйчни клетки/, а от друга произвеждат хормони и естрогени. Те предизвикват типични промени на пола, които за хората, занимаващи се с развъждане, са ценни указания за началото и по- нататъшното протичанее на разгонването. Към тях спадат подуването на срамните части и изтичане на тъмночервен кървав секрет от влагалището. В този стадий на разгонване кучката събужда интереса на самеца, тя самата проявява голяма готовност за любовна игра, но енергично отхвърля опитите за възсядане.
   Когато узряването на фоликулите завърши, влечението на женското куче към мъжките се увеличава. Тя с удоволствие се върти, постепенно става готова за чифтосване и с обърната настрани опашка предлага на мъжкия гениталната си област. На езика на специалистите това се нарича "кучката застава".
   Изтичащият от влагалището секрет доббива цвят на кървава вода, подутите срамни части започват да спадат. Понасянето на мъжкия е показател за готовността на кучката за чифтосване и е определящият критерий за втория етап на разгонване- същинското.
   При повечето женски овулацията настъпва на втория и третия ден от същинското разгонване. Всички узрели фоликули се пукат почти едновременно и освобождават своите яйцеклетки. През следващите два до три дни яйцеклетките преминават през яйцепроводите по посока на матката и създават условия за оплождането им. Способността на яйцеклетките за оплааждане може да се запази още два до три дни. С отзвучаване на готовността за чифтосване завършва и разгонването.
   Следователно, ако не искате да имате поколение, в този период не трябва да оставяте женската сама. Обърнете внимание за това на притежателите на мъжки кучета.
   През следващите пет до седем месеца симптомите на разгонването отново отзвучават.
   Плодовитостта на кучките и самците се запазва до дълбока старост. Дори много стари женски кучета може да станат майки. Старите самци също се интересуват живо от разгонените женски. Размножамане се допуска до 9- та година при женските и до 11- та година при самците. Най- благоприятното време за раждане при женската е между втората и шестата година, а при мъжките между втората и осмата година. Женските кучета на възраст над четири години сравнително често имат трудности при раждането.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Компютърни курсове по Adobe Photoshop Adobe Photoshop

  • Курсове по 3D Studio Max Design - моделиране и визуализация 3D Studio Max Design