Кучето - преди и след операция

Кучето - преди и след операция

Ако някога кучето се разболее сериозно и се налага да бъде оперирано, трябва да спазвате някои правила при храненето.

Всяка причина за хирургическа намеса /заболяване или злополука/, както и самата операция представлява натоварване на тялото на животното, при което настъпват определени нервно или хормонално обусловени промени в обмяната на веществата.

С цел безвредното овладяване на промените и натоварването на обмяната на веществата, е необходимо чрез храненето да се осигури максимално добро изходно състояние.

Преди операция
Често пъти не е възможно да се извърши подготовка с храненето на пациента "куче" поради спешност. За всеки случай трябва да се придържате към следното:

  • нормално тегло /евентуално диета за отслабване/, нормално храносмилане, редовно отделяне на изпражненията /без разстройство и запек/
  • осигуряване на всички необходими хранителни вещества /особено минерали и витамини/, за да има резерви
  • строго спазване на диетичните предписания, ако "пациентът" страда от бъбречни и сърдечни болести, диабет
  • обилно подаване на течности чрез постоянен достъп до вода за пиене.

След операция
Лекарят предписва точна диета. След стомашни и чревни операции и операции на други големи органи животното се храни няколко дни в клиниката. След това, както и след всякакви други операции, кучето се нуждае от вкусна, лесносмилаема храна с повишено съдържание на пълноценни белтъчини /нетлъсто сварено месо, идвара, никакви сухожилия, никакви кости/, голямо количество витамини, особено витамин А, витамин В- комплекс и достатъчно вода. Задължително се избягва храна, която може да причини разстройство /прекалено много мляко, сурово нишесте/ или запек. Храната трябва да се дава няколко пъти дневно на малки порции.

Храна
След всяка операция организмът най- напред разгражда тъканите, което е съвсем нормално. Медиците наричат това състояние "катаболична обмяна". През този период особено важно е снабдяването с енергия и хранителни вещества. Поради това храната трябва да бъде много лесно смилаема, а съдържанието на енергия и жизненоважни хранителни вещества / белтъчини, минерали, витамини/ да задоволява потребностите от тях. Храната трябва да има постоянен състав, за да може със сигурност да се избегнот смущения в храносмилането. Освен това трябва да се поддържа безупречна хигиена, за да се избегне опастността от инфекциозни /например салмонела/ и инвазионни /паразити/ заболявания.
Чрез правилното хранене може да се намалят операционните рискове и да се съкрати периодът на възстановяване. По този начин можете да предпазите кучето си от опасни за живота му усложнения и да го избавите от ненужно дълга продължителност на боледуването.





Градинар.БГ - първият GROWSHOP! Любопитни видове. Всичко за живота в градината, дома, офиса и хотела. до вас кагато ви трябват  повече » www.gradinar.bg 


Growshop Gradinar- Онлайн Магазин за почви и торове Atami, Canna, Groth Technology, Hesi, Plagron... Нови, модерни, пречистини, най-различни видове до вас когато ви трябва!  повече » gradinar.bg 


За и в градините на София до вас когато ви трябват от Градинар. бг. Най-предпочитаните, любопитни видове и не само в София - Почви, органични и биоминерални торове и почви, напоителни системи, осветителни тела, парниково и оранжерийно оборудване.  повече » gradinar.bg