Кучето - симптоми при заболяване

Кучето - симптоми при заболяване

Списъкът на симптомите на евентуално възможните заболявания, посочен по- долу е ограничен до най- важните от тях. Външните прояви на болестите често си приличат, въпреки различните причини, които са ги породили. Поради това съществува голяма опастност от погрешни заключения и съответно неправилно лечение. нашият списък трябва да ви помогне в разпознаването на симптомите и съобщаването им на ветеринарния лекар.

Ако кучето отказва да се храни, трябва да измерите температурата му, да наблюдавате точно ходенето по голяма нужда е урината. Ако освен липса на апетит се наблюдава повишена /или понижена/ температура, е наложително веднага да се отиде при лекаря. Повишената температера може да означава инфекция. Трябва да имате предвид, че мъжките кучета често страдат от липса на апетит при "любовна мъка", а женските при бременност.

Очите на кучето са чувствителни, пазете го от течение. Възпалението на съединителната тъкан може да се дължи на катар на очната лигавица, но ако е съпроводено с висока температура и влошено общо здравословно състояние може да бъде признак на гана.

Силно опадане на космите може да означава периодична /на шест месеца/ смяна на козината, но също така и смущение в обмяната на веществата с образуване на пърхот. Причината обикновено е недостиг на витамини, но също и наличие на чревни паразити или гъбички. Червените места без косми сърбят силно. Опадането на козината може да се дължи и на отравяне или заболяване на бъбреците, което се установява с точност едва след осем дни.

Сърбежът не винаги се дължи на бълхи. Възможно е да се касае за алергии или диабет. Ако кучето хапе сърбящите места до кръв, то може да изпитва болка.

Когато устата на кучето мирише силно, причината може да бъде лошо хранене, възпаление на венците или зъбни кариеси /което е по- скоро изключение/, но също така и гастрит.

Кучето може да кашля и киха като хората.В такъв случай то просто се е простудило. Кашлицата често се дължи на възпаление на гърлото, тогава може да го смущава и носът.

При възпаление на ушния канал кучето държи главата си наклонена. Болките в ушите /възпаление на ушните канали/ спадат към най- честите заболявания на кучето. Дори чужди тела, като вода или пръст, попаднали в ушните канали, измъчват кучето. Но изкривената глава може да бъде признак и на мозъчно смущение.

Носът на кучето трябва да бъде влажен, мокър и студен.
Избрани сайтове кучето

Най-актуални страници кучето

  • Куче нападна дете в центъра на Враца

  • Какво се случва, когато кучето спи при вас? Кучета

  • Откраднаха пекинез в центъра на Враца