Кучето - Кучешки болести, опасни за хората

Кучето - Кучешки болести, опасни за хората

Ако следвате принципа, че при общуване с кучета задължително трябва да се спазва изключителна чистота, опасността от инфекции е не по- голяма, отколкото между хората.
Не трябва да оставяте кучето да ви ближе по лицето, а ръцете трябва да се мият по възможност по- често. На тези две неща трябва да научите децата си, на които особено допада езикът на кучето и нямат никакви задръжки при милувките от своя най- добър приятел.
Въпреки това, макар и рядко, е възможно кучетата и хората да се заразят един от друг. Малките деца може да прихванат кучешки глисти от нередовно обезпаразитявани малки кученца. След лечение глистите изчезват без последици. Понякога обаче в тялото се загнездват лаври и причиняват увреждания.
Сравнително рядко се среща много опасната кучешка тения. Заразеното куче изхвърля яйцата на тенията /изпражненията са поръсени с тях като с оризови зърна/, които се поемат от човека при телесен контакт и ларвите си проправят път до черния му дроб. Много опасно е именно трудното диагностициране на този паразит. Разбира се, има случаи, когато хората се заразяват с тения при ядене на сурово или полусурово месо, а не са получили паразита от "стопанина " куче. Такива случаи има предимно в страните, където не се упражнява строг контрол върх, месото за храна.
Предпазливост е необходима и когато кучето е нападнато от кърлеж. Тези малки кафяви животни /с лещовидна форма/ нападат и хора, като причиняват възпаления на мозъчната кора. Инрормирайте се дали районът, в който живеете, е застрашен от кърлежи, говорете с вашия лекар и попитайте за тройната ваксина срещу кърлежи. Кучето си може да предпазите със специален нашийник, който може да си набавите от зоомагазина.
От кучето на човека и обратно може да се предават и кожните гъбички. Лечението на засегнатите зачервени и със силен сърбеж места обикновено е продължително, но успешно.
Екземите при кучетата се лекуват трудно, но те не се предават на хората. До днес не е изяснено дали кучетата имат алергични реакции към хората. Учудващо е, че кучешките алергии се умножават.

Хора и кучета може да се заразяват взаимно с грип, ангина и възпаления на сливиците.

Много лоша за засегнатите хора е алергията към кучешки косми. Като реакция може да се появят екземи или дори асматични пристъпи. В такъв случай не ви остава нищо друго, освен да се разделите с кучето.
Избрани сайтове хората