Кучето - Типични кучешки болести

Кучето - Типични кучешки болести

Сигурно вече сте чували за опасните кучешки болести, като гана, хепатит, лептоспироза, бяс и парвовироза. Животните и хората може да се предпазят от тях чрез редовни ваксинации.

Гана
Гана е заразна болест на кучетата, от която най- много се страхуваме. Тя се появява при приемане на вируса на гана и засяга предимно младите кучета на възраст от около три месеца до една година. Но възрастните кучета също може да се разболеят. Болестта гана, която впрочем се появява епидемиологично, започва три до седем дни след заразяването с висока температура- до 41 градуса, липса на апетит, сълзящи очи и течащ нос. Има три форми на заболяването- гана на червата, на белите дробове и на нервите.

Хепатит
Хепатитът /инфекциозно възпаление на черния дроб/ също се пренася с вируси. Картината на болестта е подобна на тази при ганата.

Лептоспироза
Лептоспирозата, позната още като щутгарска кучешка чума, е коварно инфекциозно заболяване, което при кучетата може да причини възпаление на бъбреците с отравяне на урината /уремия/, а при хората, на които също се предава, предизвиква жълтеница, отравяне на кръвта, повръщане и разтройство.

Бяс
Бясът, чието народно име е водна чума, е вирусно заболявяне. За хората е смъртоносно! Ваксината е извънредно важна, тъй като ваксинираното куче не може да приеме причинителя изобщо. Заразяването става чрез ухапване от бясно животно /предимно от лисици/. Картината на заболяването е различна при класическия и тихия бяс.
При класическия бяс ими три фази:
  - меланхолична фаза /промяна на психическото състояние, страх от светлина, трудно преглъщане, изтичане на слюнка/;
   - фаза на буйство /напъни за повръщане, нападалелност и желание за ухапване, пристъпи на лудост/;
   - фаза на депресия /парализа, смърт/.

Тихият бяс се изразява в безучастие, слаба склонност към ухапване, липса на апетит и парализа.
При най- малко съмнение за заболяване от бяс веднага трябва да се извика ветеринарен лекар.
Ако човек е ухапан от бясното си куче, веднага трябва да потърси лекар. Заболяването може да се пренесе на човека преди да се прояви напълно при кучето.
За всяко куче ветеринарният лекар има готова разпознавателна марка с годината на ваксиниране. Ежегодната ваксина срещу бяс е важна и при пътувания в чужбина с кучето

Парвовироза
Парвовирозата /котешката чума/ се среща често там, където се събират много кучета. Парвовирозната инфекция започва с необичайно успокояване на кучето и загуба на апетит. Следва продължително повръщане и разстройство с кървене. Животното отказва храна и вода. Последиците са силно обезводняване, изсъхване на тялото и безучастие.

В онлайн магазина на Гроушоп Градинар.БГ- Органичните препарати за растителна защита срещу болести, насекоми, гъбички и бактерии  повече » www.gradinar.bg растителна защита