Кучето - храната на кучето

Кучето - храната на кучето

Какво не понася кучето:

Редица хранителни продукти са непоносими за кучето. към тях спадат сладките неща. Когато кучето яде нещо сладко, получава смущения в храносмилането. Това са продукти, които съдържат млечна захар, суров яйчен белтък или сурова растителна мазнина. Така, когато кучето пие много мляко, получава стомашно разстройство. Изварата, напротив, не му пречи. То не понася и сурови яйца, тъй като намиращата се в яйчния белтък субстанция пречи на храносмилането в тънките черва. Трудно поносими в сурово състояние са също така картофите, оризът, зърнените храни и зеленчуците, или се разлагат в тънките черва. От това може да се предпазите, като не давате мляко на кучето си, а растителните продукти давате само в сварен вид. По този начин те по- лесно се преработват.

Готова храна:

Тя е най- удобният и приемлив начин за засищане на кучето.
Производителите на кучешка храна подлежат на строг ветеринарен контрол според правните изисквания на закона за хранителните продукти. Така например използуваните материали задължително трябва да са от годни и здрави животни. Към изделието се прилага сертификат, удостоверяващ сигурността му.
Съществуват предписания за минимално количество хранителни вещества. научните основания за това са разработени от Американската национална академия на науките и атглийския изследователски център по хранене на домашни животни. Съставът трябва да бъде: минимум 22 % сурови протеини, 5% сурова мазнина, 1.1 % калций, 0.9% фосфор и максимум 50% въглехидрати, отнесено съответно към суха субстанция без вода.
Макар изобилието на предлаганото на пазара да е трудно обозримо, различаваме три основни типа готова храна. те са съобразени с хранителните навици и вкусовите предпочитания на хищника куче.

1. Мокра храна /в консервена кутия/
Съдържа всички хранителни и градивни вещества и може да се дава без допълнителна храна. Тя се състои от смес от месо- стомах, сърце, черен и бял дроб и отчасти растителни белтъчини със зърнени храни- ориз, ечемик, жито или царевица, както и жизненоважните витамини и минерали. Храната в кутии съдържа до 75% естествени течности. Промишлеността предлага два вида: към единия вид са примесени въглехидрати. Вторият е съставен предимно от месо и сурови материали, съдържащи белтъчини. Тази храна може да се смеси до една трета с пълнозърнести ядки, сварени картофи или ориз. На опаковката има подробно описание.

2. Полусуха храна

3. Суха храна
Съставът на полусухата и сухата храна е подобен на състава на мократа
Избрани сайтове кучето

Най-актуални страници кучето

  • Куче нападна дете в центъра на Враца

  • Какво се случва, когато кучето спи при вас? Кучета

  • Откраднаха пекинез в центъра на Враца