Кучето - Най- чести грешки при храненето на кучето

Кучето - Най- чести грешки при храненето на кучето

Както при хората, неправилното хранене на кучетата води рано или късно до заболяване. Появяват се смущения в обмяната на веществата, което е сериозна опастност за здравето. Ето шестте най- важни грешки, допускани в храненето на кучето:

1. Кучето и господарят му спокойно може да ядат едно и също
Кучето обича всичко, което мирише на човешка храна. От край време остатъците от храната на хората са играли важна свързваща роля между човека и кучето. Този лош навик не може лесно да се забрави. Тъй като даровете от господарската маса имат за кучето и друго значение- като награда направо от ръката на главатаря на глутницата.
Намерението си струва- човекът дава от симпатия и го прави, защото кучето послушно изпълнява "Седни" и "Дай лапа". Кучето приема от благодарност и понеже комуникацията е важна за него.
За съжаление тези хапки не са здравословни за кучето. Много рядко те съответствуват на определената в предишните странници подходяща кучешка храна, обикновено съдържат твърде много енергия и твърде малко поносими хранителни вещества. Накратко- до масата на господаря си кучето получава прекалено богата на хранителни вещества храна.

2. Кучето е изключително месоядно
"Месо и кокали- това е достатъчно". Още едно широко разпространено мнение сред притежателите на кучета, от което чечелят предимно месарите. Факт е, че повечето кучета обичат месо, но това в никакъв случай не отговаря на условията за хранене. От зоологическа гледна точка кучето принадлежи към месоядните, но погледнато по- точно то е животно, което се храни с плячка. А стомахът и червата на тези животни съдържат освен месо, предварително обработени въглехидрати. Точно те разнообразяват храната на кучето. Яденето само на месо води до непоправими заболявания на скелетната система.

3. Не е нужно да се готви за кучето.
Хората, които дават на кучето си само сурово месо, обясняват, че това е естествено. Разбира се, в миналото вълците не са готвели храната си. Има дори фанатици, които смятат, че суровото месо прави кучето "зло". Независимо от това трябва да се подчертае- суровото месо, ако се дава само то, разболява кучето и може дори да го убие. Суровото свинско и говеждо месо може да съдържа вируси, които причиняват абсолютно смъртоносната болест на Ауески. Все още няма лекарство за нея. Освен това все по- често се срещат салмонели, които може да бъдат умъртвени само чрез сваряване.

4. Кучето има зъби, за да хапе.
Как е било някога при вълците? С резците си те бързо откъсвали от плячката големи парчета месо, за да ги преглътнат спокойно по- късно, не на последно място и за да изпреварят съперниците си. А днес? Нормални кучета живеят в нормални жилища. Там няма място за отхапване на големи парчета месо. Идва втората част на ритуала: повръщане, раздробяване и повторно поглъщане. Не, благодаря. по този въпрос професор Хелмут Майер- специалист по хранене на кучета, казва:"Кучето предпочита хубаво раздробената храна пред големите късове".

5. Кучетата се нуждаят от кокали.
Кокалът е символ на кучешката храна. Предшествениците на кучетата били привличани с кокали към огъня, нерядко за да ги оглозгат добре. днес знаем, че кокалът не е за стомаха на кучето. дори силно агресивните стомашни сокове не могат да го разтворят. Острите частици от кокалите често причиняват тежки вътрешни наранявания. Ако ще давате кокали, това да бъдат кокали за дъвчене от дебела биволска кожа. Те имат приятен страничен ефект като четка за зъби за вашето куче.

6. Кучето само знае кое е добро за него
По принцип е вярно, то се ръководи от инстинкта си. Но за хилядите години, през които кучето съжителствува с човека, някои инстинкти са притъпени. "Модерното" куче, ако получава, яде всичко от любов и инстинкт за подражание- бонбони или торта, кнедли или печено мариновано месо. резултатът е, че всяко трето куче в страната е затлъстяло, всяко пето страда от нарушена функция на надбъбречната кора. Затлъстелите кучета са много податливи на инфекции, алергии, кожни болести, смущения в обмяната на веществата или диабет.
Избрани сайтове кучето

Най-актуални страници кучето

  • Куче нападна дете в центъра на Враца

  • Какво се случва, когато кучето спи при вас? Кучета

  • Откраднаха пекинез в центъра на Враца