Кучето - Хранене на малкото куче

Кучето - Хранене на малкото куче

За човека, кучето, както и за всички останали бозайници майчиното мляко е идеалната храна за новородените. В състава на майчиното мляко има всичко необходимо за развитието на живото същество. Когато притокът на мляко прекъсне, трябва да се премине към твърда храна. Правилата на хранене за малкото куче са същите, както и за възрастното. Но все пак особено важно е да се знае, че в сравнение с възрастното куче, малкото се нуждае от двойно повече енергия и храна отнесено към телесното му тегло. Едва след шестия месец малкото е достатъчно голямо, за да може да приема по- малко храна. Тогава приключва и фазата му на растеж с повишена необходимост от хранителни вещества.

Количество

Много важно е, че в сравнение с възрастното куче малкото се нуждае от двойно повече енергия и храна отнесено към телесното му тегло.
След шестия месец стомахът на малкото куче е достатъчно голям, за да издържа с по- малък брой хранения. Тогава приключва и фазата му на растеж с повишена необходимост от хранителни вещества.

Хранене в периода на подрастване

Диетологът Даглиш препоръчва след отбиването на малките кученца от майчиното мляко /около 3- 4 седмица/ следния режим:
Сутрин: мляко с надробен сухар или кучешки кейк.
Обед: кълцано и сварено месо или риба със зеленчук или настъргани моркови и престоял черен хляб, всичко това залято с месен бульон.
След обед: мляко с овесени или ечемичени ядки, накиснати от вечерта в зеленчуков бульон еле мляко.
Вечер: месо или яйце, смесено с надробен на едро престоял черен хляб или твърд сухар, а след това малко месо
Даглиш съветва най- малко една трета от храната да бъде месна. Останалата част необходими белтъчини се набавя от мляко или сирене /или извара/. Към това меню се добавят още кокали, калций и при необходимост, особено през зимата, препарати с витамин D.
До четвъртия месец храненето е четири пъти на ден, а след шестия месец само два. Тогава младото куче започва да се храни както възрастното.
Избрани сайтове мляко