Кучето- мазнини, въглехидрати, витамини и други

Кучето- мазнини, въглехидрати, витамини и други

Науката за храненето е еднакво важна за човека и за кучето. Поради това казаното по- нататък се отнася за вас лично и за вашето куче.
С храната ние поемаме хранителни вещества. Те са нужни на тялото, за да живее. За кучето да живее означава да диша, ходи, тича, скача, върти опашка, лае. За това му е необходима енергия, скрита в химическите съставки на хранителните продукти. Мазнината и въглехидратите са основните източници на енергия, необходими на тялото за запазване на основните жизнени функции.
Преобразуването на енергията става чрез изгаряне. тя се измерва в килоджаули /kJ/- по- рано килокалории. От всички хранителни продукти най- висока стойност на изгаряне имат мазнините. С 39 kJ на грам те осигоряват над два пъти повече енергия от въглехидратите и белтъчините, които имат по 17 kJ на грам.
Едно нещо е еднакво при кучето и човека- излишната енергия не се отдава под формата на топлина, а се преобразува в мазнини и се съхранява. В миналото това имало смисъл като запас за тежки времена. Тези лоши времена днес са рядкост. Съвсем просто е- прекаленото ядене води до напълняване при човека и при кучето.
Според друг основен принцип неправилното хранене води до болести. Важно е следователно не само точното количество основни хранителни вещества, но и правилното им комбиниране. Освен от основни хранителни вещества, като белтъчини, мазнини и въглехидрати, кучето се нуждае и от минерални вещества, микроелементи, баластни вещества, витамини и вода.

Основни хранителни вещества:

Минерали

Здравето на кучето зависи решително от съдържанието на минерали в храната му.
   - Готварската сол обикновено е в достатъчно количество в храната, така че не може да се яви недостиг.
  - Калцият и фосфорът са задължителни за образуването на костите. Те се съдържат в малко и недостатъчно количество в хранителните продукти, като месо или ориз. Поради това към храната трябва да се прибавят таблетки калций или да се дава готова храна. Много важно е двете минерални вещества да бъдат включени в правилно съотношение. Костното брашно също съдържа калций и фосфор.
  - Магнезий и калий са нужни на кучето за здравословни нервни и мускулни функции. Първият от тях също е в състава на костното брашно.

Белтъчини

Белтъкът, наричан още протеин, принадлежи към най- важните хранителни вещества. Той се състои от жизненоважните аминокиселини, някой от които не се произвеждат от самия организъм на човека и кучето. Поради това те трябва да се приемат с храната. Пълноценни, лесносмилаеми белтъчини се съдържат във вътрешностите /според други мнения в белия дроб!/, рибата, месото, млякото и млечните продукти, както и в яйцата. Известно количество по- непълноценни белтъчини има в кожата, хрущялите и костите.
Към растителните носители на белтъчини спадат ориз, соево брашно, овесени ядки и хляб. Животинските и пълноценните растителни белтъчини съвсем не са равностойни.
Куче, което страда от недостиг на белтъчини, става апатично. Трябва да имате пред вид, че в сравнение с едрите кучета, дребните имат нужда от повече белтъчини на килограм телесно тегло. Например йоркширтериерът с тегло три килограма се нуждае от четири грама белтъчини на килограм телесно тегло, докато 30- килограмовата немска овчарка се нуждае средно само от два грама.

Витамини

Днес са известни общо 13 витамина, повечето от които са открити през 20- те и 30- те години. Те са ключът към здравето, тъй като управляват обмяната на веществата в организма. Важни са всички витамини, но не трябва да се забравя, че прекаленото може да бъде вредно.
Съществуват два вида важни за кучето витамини, които се разтварят в мазнини или вода.
Мастно разтворими витамини:
  - Витамин А, който предпазва от инфекции, необходим за очите, лигавицата и кожата. В предварителната си форма каротин той се среща в морковите и спанака, а "готов" например в телешкия дроб.
    - Витамин D- задължителен за изграждането и запазването на здравия скелет. Недостигът на витамин D води при подрастващото куче до деформации на костите, а при възрастното куче до слаби кости. Съдържа се в рибеното масло, рибата и в малки количества в жълтъка.
  - Витамин Е има редица защитни функции в организма. Среща се в голямо количество в маслото от пшенични кълнове и по- малко в говеждото месо.
Внимание: Предозирането на витамините D и E води до увреждане на здравето!
   - Витамин К- необходим за нормалното съсирване на кръвта, произвежда се в достатъчно количество в червата на кучето.
Водоразтворими витамини:
  - Всички витамини от В- комплекс. Липсата на някои витамини може да причини нервни и бъбречни заболявания.
Витамин В1 /или тиамин/ е необходим за обмяната на веществата и нервната система, В2 /или рибофлавин/ играе роля за растежа, както и за обмяната на мазнините и белтъчините. Те се срещат предимно в свинското месо, вътрешностите, хляба, бирената мая, варивата, картофите и млякото.
Витамин В6 или пиридоксин е от значение на кръвообразуването и доброто преминаване на кръвта през кожата и се среща във всички хранителни вещества освен захар, нишесте и хранителни мазнини, но особено в говеждия дроб, сърцата и бирената мая.
  - Витамин Н или биотин, чиято липса води до опадане на козината или възпаления на окосмената кожа, се среща в говеждия дроб и в бирената мая.
Всички тези витамини трябва да се приемат с храната, докато витамин С може да се произвежда в организма на възрастното куче в достатъчно количество.

Мазнини

Отдавна вече е изживяно мнението, че мазнините при изхранването на кучето не само не са важни, но поради високото съдържание на енергия са дори вредни. Тъкмо обратното- недостатъчна е всяка храна за кучета, която съдържа по- малко от 5% мазнини- отнесено към суха хранителна субстанция. Препоръчват се 10 до 20%, което се отнася до животинска мазнина, която съдържа витамините А и Е. Мазнината съдържа жизнено необходимата мастна киселина линолен. Мастно разтворимите витамини също може да се въвеждат в организма с помоща на мазнините. Тъй коато кучето, което работи или се отглежда на открито, се нуждае от повече енергия, на него са му необходими повече мазнини, отколкото на домашното или на луксозно куче.
Малкото кученце получава мазнини от майката през периода на кърмене. Те се съдържат до 50% в сухата субстанция на майчиното мляко. Освен това мазнините се срещат в месото, маслото и растителните масла. Но за преработката им са необходими въглехидрати.

Въглехидрати

Те са по- известни като скорбяла /нишесте/ или гроздова захар /глюкоза/. В природата се съдържат предимно в растенията и техните продукти, тоест в ориза, брашното, хляба, макароните и другите тестени изделия, както и в захарта. Храносмилателната система на кучето се затруднява със суровата растителна храна. Ето защо зеленчуците, овесените ядки и оризът трябва да бъдат предварително сварени, пшеницата трябва да бъде изпечена. Освен това промишлеността предлага множество специални продукти като кучешки ядки и други подобни.

Баластни вещества

Баластните вещества или суровите влакна се числят към въглехидратите. Дори когато са несмилаеми, те не са безполезни. Малките количества в храната подпомагат чревната активност, стимулират здравословното храносмилане и подобряват оползотворяването на останалата храна. Решаващо е точното дозиране на баластните вещества. Ако кучето получава прекалено много от тях, то отделя значително повече изпражнения. Идеалният случай е около 5% съдържание на сурови влакна по отношение на сухата хранителна субстанция.

Вода

Водата е основата на храненето. Без вода кучето се обезводнява за няколко дни, също като човека. Само 10- 12 % загуба на вода в организма може да доведат до смърт. Без храна то може да издържи до една четвърт от загубата на телесното си тегло. Но без вода кучето не може да издържи. То трябва да приеме толкова, колкото му е необходимо.
Това става чрез:
  - пиене
  - повече или по- малко влажна храна
  - течности, които се получават при обмяната на веществата чрез изгаряне на белтъчини, мазнини и въглехидрати.
Кучето приема вода в зависимост от глада и жаждата, от особените си дейности, като работа, действие или производство на мляко, от външни причини, като влажност на въздуха, студ или горещина, както и от вида на храната.
Куче с тегло 20 килограма се нуждае от 1.5 литра вода на ден, а нормалният пудел от половин литър. Това означава 60 до 75 милилитра на килограм телесно тегло. Това може да се приеме само като основно правило, тъй като по- дребните и по- младите животни се нуждаят от повече течности.
При кучетата водата е за предпочитане пред всички други течности.
Млякото в малки количества е подходящо за кърмещите женски или за малките кученца. Научните наблюдения са показали, че кучетата приемат по- голямата част от дневната си нужда от вода по време или непосредствено след хранене, ако се хранят само веднъж на ден. Иначе кучетата регулират своята влага без проблеми, като пият четири до пет пъти дневно, а при физическо натоварване или топло време дори по- често.
Ако подаването на течност и непостоянно, кучето го изравнява чрез намалено количество урина, тоест увеличена концентрация на урина. Но тук има граници, тъй като урината представлява само една четвърт от количеството на приетите течности. Впрочем пикочният мехур на кучето има доста по- слабо значение, отколкото ние предполагаме. При самците обаче отделеното количество трудно се преценява, тъй като те използуват урината като "ароматизиращ белег". За разлика от тях женските кучета по- често се "освобождават".
За да остане кучето здраво, приемането и загубата на вода трябва да бъдат в равновесие. Както при повечето бозайници, водата или водната пара се отделя чрез бъбреците, изпражненията и белите дробове.
Както бе споменато, кучетата не се потят като хората- потните жлези имат подчинена роля. Така отпада възможността за регулиране на течността и температурата.
По тази причина отделянето на течност през белите дробове е от съществено значение. Когато времето е горещо или много сухо или интензивно движение кучето диша учестено. По този начин то осъществява ускорен обмен на водна пара между вътрешността на своя организъм и външния въздух. Влагата се отделя от тялото чрез изпарение. Кучето престава да диша ускорено при достигане на желаната температура.
Избрани сайтове кучето

Най-актуални страници кучето

  • Куче нападна дете в центъра на Враца

  • Какво се случва, когато кучето спи при вас? Кучета

  • Откраднаха пекинез в центъра на Враца