Кучето - миналото като хищник

Кучето - миналото като хищник

Хората, които гледат кучета, трябва да знаят, че с това поемат и задължения.
Например- Немският закон за защита на животните задължава храненето, грижите, подслоняването и осигуряването на свобода на движение за отглежданите животни да бъдат извършвани "съобразно вида". Но не винаги е ясно сакво означава "съобразно вида" по отношение на храненето.
Да си припомним още веднъж: в миналото си кучето е било хищник. То е запазило хранителните си навици, важни за здравето и дори за живота му. Дакел или дог: кучето не живее само от месо. Когато дивите му предшественици, ловувайки свободно, попадали на плячка, те изяждали жертвата си с кожата и космите. Без разлика дали това било мишка или птица, елен или язовец- всичко се изяждало, включително съдържанието на стомаха и червата.
Така с месото кучето приемало необходимите му белтъчини, извличало от стомашното и чревно съдържание на растителноядните нужните въглехидрати и получавало минерални вещества от кръвта им. Кучето поемало храната бързо и на големи парчета, за да не може някой да му я отнеме. По- късно на някое спокойно и скрито местенце то я изплювало и съвсем бавно я раздробявало и поглъщало отново. В края на краищата не всеки ден попадало на прясна плячка.
При съжителството си с човека кучето се приспособявало към него в продължение на хилядолетия. Човекът свикнал да го използува като "кофа за отпадъци", а това било удобно за него. Но не всичко вкусно е и здравословно. Погрешно е да се вярва, че благодарение на истинкта си кучето постъпва правилно. Защо то да е по- умно от господаря си? Но тъй като той е отворен за храната, трябва да се научи как да храни правилно животното.
Да обобщим- днес кучето не е много по- добре от човека. Това означава- всеки трети човек е прекалено пълен и всеки трети се храни неправилно.
Избрани сайтове кучето

Най-актуални страници кучето

  • Куче нападна дете в центъра на Враца

  • Какво се случва, когато кучето спи при вас? Кучета

  • Откраднаха пекинез в центъра на Враца