Кучето - Кожа и козина /космена покривка/

Кучето - Кожа и козина /космена покривка/

Вашето куче има подходящо облекло за всякакъв случай- вятър, дъжд, или сняг, студено, хладно или горещо време. Изходната форма на кучешката козина е така наречената твърда козина, късо подкосмие, плътно покрито от по- дълга здрава космена покривка. Такава козина имат съвременните северни породи кучета.
Късокосмести породи са например: боксерът, доберман и ваймарската порода. Когато космената покривка е по- дълга, по- фина и по- лъскава, говорим за дългокосмести кучета. Типични нейни представители са дългокосместият дакел и ирландският сетер. Варианти на дългокосместите са: къдравите- пудел, с мека козина- шпиц, и с козина на кичури- бобтейл. Грубокосместите разновидности са възникнали чрез кръстосване на дългокосмести форми. Най- известното от тях е грубокосместият дакел. Острият и твърдият косъм са други разновидности на другата космена покривка.
Кожата и космената покривка имат много предназначения. Първо те предпазват тялото от влага и студ, както и от наранявания. Космената покривка служи като изолация и ограничава загубата на телесна топлина.
С намиращите се в кожата мускули кучето може да подрежда своите косми, при което увеличава въздушната възглавница в козината като защита от студ.
Кожата изпълнява особена функция при регулиране на топлината. Намиращи се в кожата сетивни клетки подават при студ дразнение към централната нервна система. Оттам се издава команда за свиване на кръвоносните съдове по кожата, при което се ограничава излъчването на топлина. При горещина става точно обратното. Кръвоносните съдове се разширяват и през кожата протича повече кръв. Охлаждането на кръвта предотвратява превишаването на граничните стойности на телесната температура.
Само здравата и чиста кожа може да изпълнява тези жизненоважни задачи. Един стар девиз на гледач на коне гласи:"Добре почистен е наполовина нахранен". Това изречение важи и за кучето, тъй като грижата за кожата и космената покривка оказва значително влияние върху цялостната обмяна на веществата.
Избрани сайтове козина