Кучето - сърце и бели дробове

Кучето е бегач на дълги разстояния с голяма издръжливост. За това говори достатъчно обширното пространство в гръдната му кухина, в което е разположен идеално пригоден към него бял дроб и забележително голямо дееспособно сърце. Сърцето заема около един процент от телесното тегло.
Работата на сърцето можем да си представим като двойна нагнетателна и засмукваща помпа с клапани. Тя поддържа кръвообращението, транспортирането и обмяната на веществата в тялото, както и топлообмена в организма.
Дакелът има около един литър кръв, а немската овчарка до четири литра, което отговаря на около една дванадесета част от телесното тегло.
Най- голямата част от гръдната кухина заемат белите дробове. Те се състоят от две закачени за дихателната тръба, розови, гъбести, еластични и изпълнени с въздух половини. Влизащите в двете части на дроба бронхити /които може да бъдат до шест за всяка половина/ се разклоняват в белодробни мехурчета, в които се осъществява газообменът.
По белодробните капиляри, това са малките разклонения на белодробните артерии и вени, които обграждат белодробните мехурчета, се довежда бедната на кислород кръв, която отдава въглероден двуокис и приема кислород.


Избрани сайтове Кучето

Най-нови обяви

  • Обучение на всички породи кучета
    Предлагам високо квалифицирано обучение за вашите любимци: Социализация-общо пос

  • Електронен водоустойчив нашийник за кучета
    Електронен водоустойчив нашийник за кучета Нова система за дистанционно обуче

  • Кико - Индивидуално обучение на кучета
    Предлагам индивидуално обучение за вас и вашето куче - в удобно за вас време и м

  • All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти