Кучето - стомах и храносмилане

Кучето - стомах и храносмилане

Стомахът на кучето е издръжлив. То може да яде, да яде и да яде. Има кучета, които лапат до повръщане. При едрите породи вместимостта на стомаха може да достигне 10 литра. От друга страна кучето може да преживее без храна доста дълго време.
Въпреки това кучето няма да си "препълва стомаха", както постъпвали неговите диви предци след периоди на гладуване, и да се отдава след това на храносмилане в продължение на няколко часа, ако се храни редовно с богата на белтъчини и здравословна храна.
Многобройните малки жлези в стомашната лигавица отделят киселия стомашен сок, който подпомага функцията на зъбите, тъй като лесно разтваря дори едрите късове храна, включително и кокали. Ако кучето яде прекалено лакомо, стомахът също така лесно изхвърля обратно храната.
Чревният канал е по- къс, отколкото при растителноядните- само петкратно по- дълъг от тялото, докато стомашният тракт при козата например може да достигне до 25 пъти дължината на тялото. Раздробената храна се поема от червата на кучето, преработва се в тънките черва, а несмилаемите хранителни частици се събират в дебелото черво. Тук те се уплътняват в изпражнения и по правото черво се изхвърлят през ануса.
Бъбреците на кучето заедно с пикочопровода, пикочният мехур и пикочните тръби образуват пикочните органи. бъбреците са жизненоважни органи, които изхвърлят с урината крайните продукти от обмяната на веществата и чуждите за тялото вещества, а освен това регулират телесната влага и съдържанието на сол в кръвта.
Ако престанат да функционират, това причинява уремия и води до смърт на кучето. Дневното количество урина при здравото куче е 6 до 60 милилитра на килограм телесно тегло. При дребните кучета то е 0.2 литра, а при едрите породи между 1.5 и 2 литра.
Избрани сайтове кучето

Най-актуални страници кучето

  • Куче нападна дете в центъра на Враца

  • Какво се случва, когато кучето спи при вас? Кучета

  • Откраднаха пекинез в центъра на Враца