« назад


Другите сетива на кучето

Изследванията по отношение вкуса на кучетата не дават отговор на всички въпроси. Възможно е предпочитанието на кучето към определени храни да има връзка с обонянието.
Езикът на животното като сетивен орган има още две важни функции. Той е особено подвижен и поради това служи за поемане на течности. Освен това езикът служи като заместител на ограничения брой потни жлези, като отделя изпарена вода. Кучето има потни жлези само на ноздреното огледало и възглавничките на стъпалото.
Кучетата са по-чувствителни от хората към горещината. За да се охлаждат, те дишат учестено, при което отпускат навън дългия си език. Бързите вдишвания вкарват въздуха за охлаждане над езика и устната лигавица.
Известна осезателна функция имат дългите мустаци. Те завършват счувствителни нервни клетки, но нямат толкова съществено значение, както при котките.
Устните, лапите и ноздреното огледало имат осезателни летки. Шведски изследователи са открили, че носът на кучето наподобява уред за търсене с инфрачервени лъчи. Възможно е именно това да помага на кучетата да откриват хора, погребани живи под снега, а да не могат да намират телата на замръзнали мъртъвци.


Избрани сайтове Другите

Най-нови обяви

  • Билкова Аптека Повишете имунитета си с- Новомин - Formula 4 N.
    Повишете имунитета си с- Новомин - Formula 4 N.V.M.N. 100% билки Корпораци

  • All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти