Другите сетива на кучето

Другите сетива на кучето

Изследванията по отношение вкуса на кучетата не дават отговор на всички въпроси. Възможно е предпочитанието на кучето към определени храни да има връзка с обонянието.
Езикът на животното като сетивен орган има още две важни функции. Той е особено подвижен и поради това служи за поемане на течности. Освен това езикът служи като заместител на ограничения брой потни жлези, като отделя изпарена вода. Кучето има потни жлези само на ноздреното огледало и възглавничките на стъпалото.
Кучетата са по-чувствителни от хората към горещината. За да се охлаждат, те дишат учестено, при което отпускат навън дългия си език. Бързите вдишвания вкарват въздуха за охлаждане над езика и устната лигавица.
Известна осезателна функция имат дългите мустаци. Те завършват счувствителни нервни клетки, но нямат толкова съществено значение, както при котките.
Устните, лапите и ноздреното огледало имат осезателни летки. Шведски изследователи са открили, че носът на кучето наподобява уред за търсене с инфрачервени лъчи. Възможно е именно това да помага на кучетата да откриват хора, погребани живи под снега, а да не могат да намират телата на замръзнали мъртъвци.
Избрани сайтове кучето

Най-актуални страници кучето

  • Куче нападна дете в центъра на Враца

  • Какво се случва, когато кучето спи при вас? Кучета

  • Откраднаха пекинез в центъра на Враца