Ушите на кучето

Ушите на кучето

Външният вид на кучето до по- голяма степен се определя от ушите му. Докато дивите му роднини имат общо взето сравнително малки и изправени уши, под влияние на развъждането при домашните кучета са развити най- различни форми на уши, които в значителна степен характеризират породата.
Формата на ушите определя израза на лицето на кучето.
Характерни естествено изправени уши имат немската овчарка, шпицът и бултериерът. Изправени уши, получени чрез купиране /което е забранено в много страни, например в Германия/ имат добермана и немският дог. За прегънати уши, при които е обърнат само върхът, се говори само при колито, обърнати уши имат ердалтериерът и фокстериерът. Прилепови са ушите на френския булдог, уши с форма на роза имат английският булдог и грейхаундът. Много разпространени са висящите уши, признак на ловните породи. Този тип уши- по-дебели, по-тежки, по-дълги, се срещат при дакел, пудел, шпаньол, басет и копой.
Още преди човекът да чуе нещо, кучето вече го е възприело. То отличава сред всички автомобили този на господаря си по шума на двигателя. Още отдалеч разпознава стъпките на господарката си. Кучетата възприемат честоти, които човешкото ухо не долавя. Поради това човекът е разработил кучешка свирка в ултразвуковия диапазон, която не му пречи, но дава на кучето ясни команди. То е отличен пазач именно защото чува така добре.
Наблюдавайте движенията на ушите, които могат да изпълняват повечето кучета! Тези уши имат много мускули, с които могат да се движат. Така например кучетата с естествено изправени уши могат да образуват звукови фунии за установяване на шумовете. Страх, агресия, внимание- положението на ушите изразява настроението.
Погрешно е да се смята, че поради това ухото на кучето е особено чувствително.Опитите са показали, че продължителните шумове причиняват по- слаб стрес при кучетата, отколкото при хората. Нашите четирикраки приятели могат да настройват дори вътрешното си ухо така, че да изключва шумове. Те могат да чуват селективно, както се определя в терминологията. Когато се позвъни на вратата, те могат съвсем спокойно да продължат съня си. Но ако металната тока на каишката звънне за разходка!... Тогава кучето е на крак, готово за секунди.
Избрани сайтове кучето

Най-актуални страници кучето

  • Куче нападна дете в центъра на Враца

  • Какво се случва, когато кучето спи при вас? Кучета

  • Откраднаха пекинез в центъра на Враца