Хипопотам кариес

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Хипопотам се уреди със зъболекар

Кой казва, че на хипопотамите не им се налага да ходят на зъболекар?

В зоологическата градина "Санта Фе" в Колумбия всяка седмица животните имат час при лекари, които се борят с кариесите и нарушената цялост в устната им кухина. За изненада на туристите, прегледите минават без типичните за хората драми и боязливост. Хипопотамът Орион дори изпитва истинско блаженство, докато дентистът мие зъбите му и чисти остатъците от храна.
Странната практика се е наложила заради специфичното хранене на животните в зоопарка. Хипопотамите, които поглъщат повече от 70 кг. храна на ден, често страдат от проблеми със зъбите. Когато са в естествената си среда, тези мощни тревопасни намират своите еколекари в лицето на малки птички. Пернатите ежедневно изчовъркват растителните остатъци от зъбите на хипопотамите и така ги пазят от развиване на кариес. В парка "Санта Фе", където живее Орион, обаче този тип безстрашни птици не съществуват, защото тяхната среда са африканските тропици. Затова хипопотамът е повече от доволен, когато любимият му зъболекар Хорхе Акире се грижи за свежестта на устата му.
Българските клетници, които разчитат на Здравната каса, могат само да завидят на хипопотамите в Колумбия. Със закриването на стотици болници май ще е по-добре да си животно в задокеански зоопарк, коментират с чувство на хумор многострадалните родни пациенти.
в. Уикенд, 13-19.02.2010г. Брой 7 /327/ Година VIII
Избрани сайтове които

Най-актуални страници които

  • 9 неща, които не трябва да слагате в пералнята Без пране

  • 5 грешки, които не трябва да правите, когато пътувате с деца