Котка предусеща смъртта

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Котка предусеща смъртта

Котка усеща кога един човек ще умре и последните часове от живота му прекарва в леглото му, съобщиха Ройтерс и в. "Дейли телеграф".

Петгодишният Оскар рядко греши и през последните 5 години е предусетил смъртта на 50 души.

Четириногото е било осиновено от приют за животни и отгледано като лечебна котка. Сега живее в рехабилитационния център "Стийр" в Провидънс, Роуд айлънд, където се полагат грижи за пациенти с тежка деменция.

Сивкаво-белият котарак ходи из стаите и рядко проявява интерес към пациентите, освен към тези, на които остават часове живот.

Ако бъде оставен пред стая, в която има умиращ пациент, Оскар драска по вратата и се опитва да влезе.

Гериатърът Дейвид Доуза от университета "Браун" е съобщил за свръхестествените способности на котарака в статия, публикувана в "Ню Инглънд джърнъл ъв медисин" през 2007 г.

Наскоро той е издал книгата "Making Rounds With Oscar: The Extraordinary Gift of an Ordinary Cat", в която прави опит да обясни способностите на животинчето с шесто чувство.

Проф. Доуза пише, че Оскар проявява способностите си от 6-месечна възраст.

Лекарят пише, че няма научни доказателства, които обясняват феноменалните способности на котарака, но смята, че Оскар може да реагира на феромон или миризма, която изпускат умиращите клетки, но която хората не долавят.

Така кучетата подушват рак.

В центъра се отглеждат пет други котки, но никоя от тях досега не е показала такива способности. БТА
actualno.com
Избрани сайтове Оскар

Най-актуални страници Оскар

  • Почина известен режисьор