Глутница кучета са убили много животни в Софийския зоопарк

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Глутница кучета са убили много животни в Софийския зоопарк

Глутница кучета са убили осем муфлона, четири лопатара и една сърна в столичния зоопарк

София. Глутница кучета са убили осем муфлона, четири лопатара и една сърна в софийския зоопарк. Това съобщи за Агенция „Фокус” директорът на зоопарка д-р Иван Иванов. Инцидентът се е случил в нощта на петък срещу събота миналата седмица между 3.00 и 4.00 часа. Животните са били намерени към 7.30 сутринта от работници във фирмата, охраняваща зоопарка. Кучетата са прескочили през оградата, като са влезли в клетките. „Клетките ни са обезопасени, но не откъм посетители. Фирмата явно не е охранявала като хората, то е имало шум, крясъци, викове”, коментира д-р Иванов.
Той посочи, че два от лопатарите са оцелели при нападението.
„На убито дете как може да се чувства майка му”, отговори д-р Иванов на въпрос как ще коментира загубата на животните. Той заяви, че е наложена финансова санкция на работниците, които са били на смяна по време на инцидента, и че зоопаркът ще търси обезщетение, равно на стойността на животните. Все още не са пресметнати финансовите загуби. Той отбеляза, че от събота вечерта не е излизал от зоопарка, за да наблюдава да не се допуснат други нарушения и инциденти
„Вече са взети мерки като е оградено допълнително мястото, откъдето са влезли хищните кучета, а на охранителите са раздадени газови пистолети. Няма зоопарк в света, който да е застрахован от такива непредвидени обстоятелства”, смята директорът на зоопарка. „Животните до един месец ще ги има в зоопарка. От тези два вида сме раздали по 15 животни на други зоопаркове и не сме си взимали приплодите. Сега като си вземем приплодите, пак ще се напълним с животни”, добави д-р Иванов.
Аделина ГЕОРГИЕВА
Агенция Фокус
Избрани сайтове зоопарка