Счупвания и токов удар при котките

Обикновено котките рядко се нараняват, защото те са много пъргави и предпазливи животни. Но собственикът винаги трябва да е готов за такъв инцидент. При счупвания, веднага транспортирайте котката във ветеринарния кабинет! Лекарят ще прегледа мястото на счупването, ще намести костта, професионално щея фиксира и ще я гипсира.

Сред котките има случаи и на мозъчно сътресение- например след падане от голяма височина или след травма. При сътресение на мозъка за известно време е нарушена дейността на двигателната и централната нервна система. При котките най- чести са леките мозъчни травми. Котката се свестява след около 10 минути, прави няколко плахи движения, отръсква се и много скоро поведението и се нормализира. При сътресение на мозъка успокойте котката, сложете я да легне на мека възглавница /най- добре е в тъмна и хладна стая/ и ако след 10 минути котката не се почувства добре, потърсете помоща на ветеринарен лекар.

Котките, особено младите и игривите, обичат да гризят всичко наред. Затова не е изключено те да започнат да гризят шнура на някой електрически уред. Ако котката успее да разгризе изолацията, възможно е тя да получи токов удар. Реакцията на поразената котка е абсолютно същата каквато е и при човека: тя рязко отскача и изпада в безсъзнание. Преди да се опитате да помогнете на котката, изключете електрическия уред! Незначителното количество урина, което котката неволно е "изпуснала", може да се превърне в електропроводник и помагайки на своята питомка, вие също рискувате да получите токов удар. Ако закъснеете, котката може да бъде спасена с изкуствено дишане. Най- добре е обаче да не допускате подобно нещастие. Ако са изгорени големи участъци от кожата и козината на животното, веднага потърсете медицинска помощ. Стопанинът може да окаже само първа помощ. Ако изгореният участък не е голям, достатъчно е да нанесете тънък слой противоизгаряща паста и да бинтовате мястото- така котката няма да излиже лекарството.
Избрани сайтове котката