Котешки болести от паразити

Заболявания, предизвикани от паразити- Котешките паразити биват външни и вътрешни. При котките външните паразити са доста често явление, но ако те не дразнят прекалено много животното, котката почти не реагира. Три вида бълхи паразитират по котката: котешка бълха, кучешка бълха и обикновена бълха. Последните два вида рядко се срещат при котките и техните преносители обикновено са кучетата и човекът. Тези бълхи понякога се пренасят от котката върху човека, конете, плъховете, зайците, таралежите- но това са единични случаи. Бълхата може да издържи без храна повече от два месеца. За да разберете дали котката има бълхи, погледнете основата на опашката- най- често те се струпват именно там. Бълхата е много неприятен паразит, който трудно се унищожава.

Котешката въшка паразитира в областта на главата и врата, единствено при котките- тя не се пренася върху хората и кучетата.

Ако котката започне да си тръска главата от време на време, или често да си чеше ушите, най- вероятно в ухото да паразитира ушният кърлеж. Обикновено той се промъква в ушната мида или външният ушен канал. В ушите на животното се натрупва много ушна кал, с която се хранят паразитите. От това заболяване страдат и кучетата, които живеят заедно с котките. Човек може да се зарази само в редки случаи, а една добре гледана котка- никога няма да завъди кърлежи.

Много по- сложно е откриването на вътрешните паразити. Още при първото подозрение потърсете помоща на специалист, който да постави точната диагноза и да предпише лекарства. Наличието на глисти в тялото на животното води до заболяване, наречено хелминтоза. Животното отслабва, възникват проблеми с храносмилането, на животното му се гади, възможна е диария с кръв. Глистите най- често паразитират в хранопровода на котките и другите топлокръвни животни, те са доста дълги червеи /мъжките достигат до 7 см., а женските до 12 см./

За разлика от глистите, тениите на дължина достигат до няколко метра. В тялото на котката често паразитира кучешката тения- освен при котката тя "гостува" на кучетата, лисиците и рядко при човека. Другият вид е котешката тения- нейните зародиши се образуват в черния дроб на мишки, плъхове и други гризачи, които стават плячка на ловуващата котка. В котките може да паразитира и нормалната дългочленеста тения, която обикновено паразитира в тялото на човека. Човекът или котката могат да се заразят, ако изядат недосварено свинско месо с личинки на тения. Само ветеринарен лекар може да проведе лечение на животно, заразено с тения.

Различни са пътищата на проникване на туберколозата в организма на котката- най-често това се случва през храносмилателния тракт с инфектирана храна. От там зародишите на инфекцията проникват в лимфатичните възли и белите дробове. Животното рязко отслабва, особено ако са поразени белите дробове и храносмилателния тракт. Другите признаци на заболяването са задухът и повишената температура /предимно вечер/. Котките рядко боледуват от туберколоза. Но като се има предвид, че съществува реална опасност от взаимно заразяване /на котка от човек и обратно/, болното животно незабавно трябва да се покаже на ветеринарен лекар.

Напоследък рязко нарасна интересът към токсоплазмозата, особено с новите сведения за това заболяване. Става дума за зооантроза, предизвикана от едноклетъчния организъм Toxoplasma gondii, който паразитира при всички бозайници, някои видове птици, змии и земноводни. Засега не е известен случай за пренасяне на зараза от човек на човек. Заразата прониква през лигавицата на храносмилателния тракт, дихателната система, лигавицата на очите, през драскотини или рани по кожата, понякога и чрез кръвосмучещи насекоми.

Кокцидидозата е заболяване, предизвикано от едноклетъчен организъм от семейството на изоспорите, който поразява тъканите на тънките черва на котките, кучетата, лисиците и другите хищници. Този специфичен котешки паразит не се пренася върху човека и другите животни.Той измъчва котенцата, като провокира стомашни разстройства, подуване на стомаха и загуба на апетит, а при повторна инвазия понякога води и до смърт. Затова помещенията, в които се отглеждат котки, трябва да бъдат редовно дезинфекцирани. Диагнозата на заболяването може да се установи след обстоен преглед и лабораторви анализи.

Лептоспирозата се появява след проникване в открити рани на спираловидните микроби от семейство лептоспирити. Те обитават бъбреците и урината на плъхове и мишки полевки. Ако се зарази човек, той вдига висока температура, след което развива жълтеницата на Вейл или малария. Могат да се заразят собственици на котки, ако техните питомци хванат и изядат инфектиран гризач. Ако котката се изцапа със заразена урина и след това се докосне до стопанина си- заразата е неминуема.
Избрани сайтове котката