Възпаления при котките

Котките страдат от различни възпаления. Тогава в огнищата на заразяване се образува гной- във формата на гъста течност, съдържаща бели кръвни телца, тъканни изтечения и бактерии. Поразеният участък на кожата се почиства от гнойта и се намазва с антисептична паста. Това продължава докато по тялото на животното не остане и следа от раната. По- опасно е, ако гнойта попадне във вътрешните тъкани. При котките гнойни огнища и възпаления се появяват в областта на белите дробове и матката.

Гнойни възпаления на матката се наблюдават при котки на средна и в напреднала възраст. Матката се напълва с гной и подпухва. Собственикът установява, че котката не е добре едва в късния стадий, когато животното започне да пие много вода и да повръща, а от влагалището се отделят изтечения. Ако диагнозата е закъсняла, единственото спасение е оперативно отстраняване на матката /яйчниците/.

Котките често боледуват от гнойно възпаление на белите дробове. Това сериозно заболяване се развива много бързо. Котка, която само преди няколко часа е била бодра и весела, идведнъж отказва да се храни, лежи неподвижно /защото всяко движение и причинява болка/ и диша тежко. Ако веднага почне лечение с антибиотик- котката ще оздравее.

Възпаление на млечните жлези се появява най- често в периода на кърмене или в резултат на травма- например при бързо и преждевременно отбиване на малките, при излишък на мляко, когато котетата не успяват го избозаят, от драскотини, удар или ухапване, при прекалено "агресивно" бозаене на малките. Млечните жлези се подуват и възпаляват, животното болезнено реагира на всеки допир. Ако не се вземат бързи мерки, в млечните жлези се образуват рани и котката може да бъде спасена само с хирургическа намеса.

Ако котката започне да уринира на капки, причината може да бъде възпаление на пикочния мехур. В този случай уринана има специфична остра миризма, понякога в нея има кръв. Това заболяване е тясно свързано с образуването на камъни в пикочния мехур, които са причина за това заболяване. Колкото по- бързо покажете котката на ветеринарен лекар, толкова по- бързо ще започне лечението с антибиотици и животното ще бъде излекувано. Обикновено лечението продължава не повече от две седмици.

Ако котката започне да киха, потърсете ветеринарен лекар- колкото по- бързо, толкова по- добре. Недоизлекуаната настинка може да се превърне в хронична. Настиналата котка трябва да се държи няколко дни на топло, да пие само топъл чай с медикаментите, предписани от ветеринарен лекар.

Екземата е възпалително заболяване на кожата, придружено със силен сърбеж или алергия. Причините за екземи са различни и само ветеринарен лекар може да определи правилния начин на лечение.

По- малко опасни, но винаги неприятни за котката, са някои възпаления на устната кухина и преди всичко възпалението на венците. Всеки стопанин от време на време е длъжен да преглежда устната кухина на животното. Ако между зъбите и венците се появят светло- или тъмно червени ивици, това обикновено е възпаление на венците, което е много болезнен процес. В този случай се увеличават дозите на витамини ЬА, С и Д, след което се премахват всички дразнители на венците, а на болното животно се дава само мека храна, например кайма с жълтък. Котката трябва да се покаже на ветеринарен лекар, който ще и направи масаж на венците и ще запознае собственика с тази технология.
Избрани сайтове котката