Болестта може да се предотврати

Котката носи много радост на стопаните си, особено днес, в забързаното ежедневие. Околната среда обаче се променя и животното реагира на промените: то или е издръжливо и бързо се нагажда, или не успява да се приспособи, което с течение на времето се проявява в различни заболявания.

Ето защо е особено важна профилактиката- собственикът на котката редовно, в рамките на всеки месец, трябва да проверява здравето на своята любимка. Много често той успява навреме да открие някое заболяване и да предотврати появата на опасни рецидиви. За такива прегледи не е необходимо котката да се носи при ветеринарния лекар- неговата помощ е наложителна при по- сериозни случаи.

Прегледът се извършва по определена система. Най- напред се преглежда общото състояние на козината: при повечето късокосмести тя трябва плътно да прилепва към тялото, да блести, на опипване да е мека, а при дългокосместите- да е пухкава и блестяща. Котешките очи също са показател за здравословното състояние на вашето животно: ако те са мътни, прекалено жълти и постоянно сълзят, ако се вижда третият клепач- животното явно е болно. След това проверете за лош дъх от устата или жълт налеп по лигавицата и. Накрая прегледайте ушите: проверете за евентуален възпалителен процес, за наличие на кърлежи или натрупана ушна кал. Следват ноктите- убедете се, че те не са се враснали в мускулната тъкан и не са увредени. последен се преглежда задният отвор /анусът/- ако кожата около това място е зачервена и явно дразни животното, значи има вътрешна инвазия на паразити. Проверете гъстотата и цвета на урината и фекалиите. Възможно по- често собственикът трябва да проверява температурата, пулса и дишането на котката. Всяко отклонение е сигнал за влошаване на здравето.

Ваксините са превантивна мярка в борбата срещу проникването на инфекции в организма. Ваксина се прави на здраво животно, като се инжектира серум, приготвен от кръвта на други имунизирани животни, и съдържащ необходимите вещества за предотвратямане на болестта. Може да се инжектира и ваксина, приготвена от обезвредени или ослабени живи зародиши на заболяването, които с присъствието си провокират организма към самостоятелно изработване на защитни вещества.

Не бива да давате на котката каквото и да е "човешко" лекарство, което действа както на хора, така и на животни, без да се посъветвате с ветеринарния лекар. Даже слаби дози от медикаменти, с които обикновено лекуват малките деца или малките кученца, са противопоказни за котката. Котките по начало са много чувствителни към много лекарства, което затруднява процеса на лечение.

Последният фактор от профилактиката, който несъмнено ще предизвика противоречиви чувства, е точната диагноза за смъртта на животното. Ако котката неочаквано умре, собственикът е длъжен да се заинтересува от причините- само навременната диагноза ще предотврати по- нататъшни загуби. Трупът на животното трябва да се изпрати веднага за аутопсия! Навременното изясняване на причините за смъртта на животното, спасява от гибел другите животни, ако въз основа на резултатите своевременно бъдат взети мерки.

Тематично тук спада и сведението за умървяване на котките. Умъртвяване, извършено навреме и при спазване на определени етични норми, спасява от предсмъртна агония тежконаранено животно или изнемощяла от старост котка. Това ще направи ветеринарният лекар, който инжектира в аортата на животното специален препарат, след което настъпва бърза и безболезнено смърт. Умъртвяването на котки и на други животни е разрешено само във ветеринарните лечебници.
Избрани сайтове животното