Ливадите допринасят за глобалното затопляне

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Ливадите допринасят за глобалното затопляне

Тучните зелени ливади може да не са толкова екологично чисти, колкото си мислим, съобщи Лайв сайнс.

Американско изследване показа, че в някои райони парниковите емисии щяха да са по-малко, ако нямаше ливади.

От предишни изследвания е известно, че ливадите могат да служат като въглеродни резервоари, защото поглъщат въглероден двуокис от въздуха.

Поддръжката им обаче - торене, косене, поливане, почистване на падналите листа с издухване и др., могат да произведат повече парникови газове, които в крайна сметка надхвърлят четири пъти погълнатите.

Учените от университета на Калифорния в Ървин изследваха мостри от четири парка в района, засадени с различна трева. Те анализираха проби от самата трева и от въздуха над нея, за да установят какво количество въглероден двуокис се поглъща и колко азотен окис се изпуска.

След това сравниха данните с количеството въглеродни емисии от поддържането на тревата. Резултатите им показват, че количеството изпуснат азотен окис от ливадите е сравнимо с това от фермите, а те се смятат за един от големите замърсители на въздуха в света. БТА
actualno.com
Избрани сайтове въздуха

Най-актуални страници въздуха

  • 2019г. STYLISH BLUEVOLUTiON вече на българския пазар!!! Купи сега STYLISH Daikin STYLISH

  • URURU SARARA FTXZ-N/RXZ-N, Описание и цена на URURU SARARA FTXZ-N/RXZ-N, URURU SARARA

  • Поръчай климатик Daikin FTXR50E с монтаж, Описание и цена климатик Daikin URURU SARARA модел FTXR50E, описание на продукта FTXR50E FTXR50E А+++ Daikin FTXR50E Ururu Sarara