Рибите помнят с месеци, маймуните смятат наум.

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Маймуните смятат наум

Рибите помнят с месеци, маймуните смятат наум.

Маймуните могат да правят основни аритметични изчисления наум, а рибите помнят с месеци преживяванията си, показаха проучванията от последните няколко дни.
Учени от Тюбингенския университет в Германия установиха, че специално обучени маймуни могат да пресмятат наум дали броят на точки, които се появяват върху екран, расте или намалява. Въз основа на резултата те могат да вземат решение, съответстващо на поставени от експертите задачи. Приматите вземат правилното решение в 90% от случаите.
Еволюция
Ръководителят на изследването проф.Андреас Нидер е убеден, че резултатът показва, че извършването на основни аритметични действия е заложено в еволюцията. "Тази способност е примитивен вариант на математика и според нас е била от полза за оцелявянето. Когато търсим храна, изборът на храст с по-голям брой плодове е определено предимство", казва ученият. За една маймуна също е важна да може да сравни броя на животните в собствената си социална група с групите на съперниците си, за да знае дали да напада, или да отстъпва, добавя германският професор.
Памет
Досегашните ни догадки, че рибите имат къса памет, също са далеч от реалността, твърдят пък австралийски изследователи. Авторите на проучването от университета "Чарлз Стърт" в щата Нов Южен Уелс са установили, че рибите са способни да наблюдават и да се учат. Д-р Кевин Уорбътън, който повече от 30 години изучава рибите, обяснява, че тяхната памет е много по-добра, отколкото се предполага. "Рибите помнят видовете плячка месеци наред. Те също така се научават да избягват хищниците, след като веднъж вече са били нападани и този спомен се е запечатал в паметта им за няколко месеца", казва Уорбътън. Специалистът вярва, че рибите са способни да проявяват и човешко поведение. "Те са в състояние да разпознават други индивиди и да променят поведението си, след като са наблюдавали взаимодействията между други риби", обяснява ученият. Сиамските бойни риби например нападат по-агресивно представителите на собствения си вид, които преди това са загубили битка с други бойци.
в.Телеграф, 22.01.2010г.
снимка:
svetut.blogspot.com
Избрани сайтове рибите

Най-актуални страници рибите

  • Израел - древност и съвремие - 5HB (самолет) повече » ...

  • Израел - история и настояще - 5НВ повече » ...

  • Израел и Йордания - 7НВ (самолет) повече » ...