Почти всички мечки в Белица спят зимен сън

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Почти всички мечки в Белица спят зимен сън

Белица. Всички обитатели на Парка за танцуващи мечки в Белица с изключение на мечката Лейди М, вече спят зимен сън, съобщиха от Фондация „Четири лапи”. Възрастната мечка, спасена през 2007 г. от шуменския зоопарк, все още не може да възвърне естествените си инстинкти (на голямата снимка).

За сметка на това трите сръбски мечки – Наташа, Сейда и Милена, докарани в парка през януари тази година, ще изкарат спокойно първия си зимен сън.
Двадесет и шест от всичките двадесет и седем мечки в парка ще посрещнат Коледа и настъпването на новата година в сън. Това е своеобразен рекорд – миналата зима хибернираха 19 от общо 24 мечки, разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки в Белица. „Зимният сън е най-доброто доказателство за качествената ни работа и за това, че паркът предлага естествена среда на живот за мечките, към която те се адаптират много бързо. Повечето мечки дори сами си изкопаха бърлоги в гората и не ползват изкуствените, които сме им приготвили.”
Най-трудно за зимата се е подготвила дребничката Елена. Изглежда само тя е била изненадана от застудяването и не е смогнала за изкопае своя бърлога. За да не остане да спи навън, екипът от гледачи в парка е приготвил за Елена дървена къщичка, в която тя се чувства много уютно и вече спи непробудно. Единственият обитател на парка, който ще будува и тази зима, е Лейди М.
Лейди М е все още активна и не дава никакви признаци, че се готви за зимен сън. Странното при нея е, че тя е единствената мечка в парка, спасена от зоопарк, обяснява Димитър Иванов. „Макар да не може със сигурност да се твърди, че само условията, при които е била отглеждана, са причината Лейди М да не може да заспи, то не ни е известен случай на мечки в български зоопаркове, които да изпадат в дълбока хибернация. За нас това говори ясно, че условията в нашите зоопаркове не отговарят по никакъв начин на естествените нужди на животните и може би Министерството на околната среда и водите би трябвало да помисли за завишаване на изискванията, особено за по-малките зоопаркове.”
Агенция Фокус  http://www.focus-news.net/?id=n1319932
Избрани сайтове мечки