Строеж на нов дом...

Строеж на нов дом- обичаи и вярвания

Съграждането на дом става свещено начало за хората, които ще встъпят в него. Затова и изследователите виждат в първата копка на мъжа посветителски обред, слизане в подземията, ритуално умиране, за да се роди отново, за да излезе на белия свят в нов социален статус, като стопанин, домовладика, глава на къща. Само мъж, построил сам своя дом, има право на това и може да се нарича стопанин. И пак само той, в по-късното бъдеще, може да стане дух покровител, стопан, пазител на рода и потомците си. Тази временна смърт много прилича на ритуалната смърт на невестата. Както тя умира като девойка и се ражда като омъжена жена, така и живеещият на чужда къща - син, брат, сродник, ще се прероди в самостоятелен стопанин със собствено домакинство. В Родопите връзката е съвсем директна - стягащият се за сватба момък трябва да построи къщата, защото „то е мъжка работа", а това, дали и как ще го направи, е нещо като тест за годност, става, ли или не, готов ли е, или не, за брак.
При избиране на място за дома старите българи винаги имали усещане за невидимото присъствие на световете. Съобразявали се с него. Знаели как да отблъснат, да преградят пътя пред призраците от царството на мрака и как да отворят път за душите на светлината. За градеж на външни и вътрешни стени на новия дом се използват леска и бряст заради магическата им сила да гонят злите демони. В Кюстендилско колците на оградата се правят от неизгорели бъдници, чиито отбранителна сила и мощ са още по-големи.
Старите българи знаели, че поляната, ливадата, равното място са добри места за строеж на дома. Кръглата им форма е знак за обитаемост, зелената трева - също. Знаели също, че върху самодивско игрище трева не никне. Знак за самодивско пространство са и големи дрянови дървета. И избягвали такива места за строеж. Знаели и различни магически техники.

За изготвянето на справка Обичаи и вярвания на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

*Български магии и гадания, автор - Лилия Старева, книгоиздателска къща Труд, 2007
*Архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.


Сподели във facebook


Избрани сайтове стопанин