Празник

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Празник Никулден

На Никулден- молитва за здраве, закрила и берекет

На 6 декември православната църква отбелязва един от най-големите си празници, посветен на свети Николай Мирликийски Чудотворец. Името му означава и Побеждаващ. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай по Божията воля се паднали всички реки, морета и езера и да бъде господар на целия подводен свят- на рибите и водните демони. Отредено му е било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. На това дължи и другите си прозвища- "мокрия свети Николай" или "рибния светец". В народната представа свети Николай носи първия сняг. Хората вярват, че именно той разтърсва бялата си брада и от нея падат първите снежинки...
Свети Николай покръствал в правата вяра, а когато кръстосвал моретата, се сблъсквал с безброй опасности, от които успявал да се спаси благодарение на молитвите и Божията закрила. Спасявал изпаднали в беда моряци и рибари. По тази причина българите го почитат като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир- на океаните, моретата и езерата. Светецът се смята за покровител на семейството и дома, почитат го също търговците и банкерите, а бургазлии са го избрали за патрон на своя град.
Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той пуска силни ветрове, разлюлява морето и потопява корабите и лодките. Ето защо нашият народ казва, че на Никулден всички кораби в открито море трябва да спрат, за да се отдаде нужната почит към светеца покровител.
Св. Николай Мирликийски е реално съществувала историческа личност. Той бил преследван за вярата си по времето на римските императори Диоклециан и Максимилиан. През 325 г. участвал във Вселенския събор в Никея, където настоявал за разжалването на еретика Арий. За да подсили доводите си, той му ударил плесница пред всички присъстващи митрополити.
Свети Николай се родил през втората половина на III век в Патара, град в малоазийската област Ликия, в богато и знатно семейство. Станал свещеник веднага след като навършил пълнолетие по препоръка на неговия чичо Николай, епископ Патарски, който пророчески възкликнал по време на ръкополагането му: "Братя! Аз виждам ново слънце, което изгрява над земята и обещава утеха на всички скърбящи. Блажено е стадото, което ще го има за пастир, защото той ще приведе към истина заблудените овци, ще ги пасе на пасбището на благочестието и ще бъде помощник на всички страдащи".
Скоро след това станал епископ на главния град на Ликия-Мир. Затова към името му бил добавен и титулът Мирликийски. Като духовен баща на Мир управлявал паството си с много любов и мъдрост и дарявал сила  и живот на болните и угнетените. Прочул се като защитник на онеправданите и помощник на изпадналите в беда. Щедро помагал на бедните, без да чака благодарност за помощта си. Правел даренията си тайно, така че хората да не знаят техния произход.
За всеотдайното му служение Бог още приживе го дарил с дарбата на чудотворството. От житието му научаваме за неговото първо чудо. По време на пътуване към Божи гроб за поклонение Николай успял с молитви да укроти разразилата се буря, да спаси кораба от корабокрушение и дори да възкреси умрял моряк, паднал от мачтата. По- късно, когато се случвало силно вълнение, всички в морето призовавали на помощ светеца. Той се явявал и благополучно извеждал корабите до пристанището.
Свети Николай доживял дълбока старост и починал през 342 г. Нетленните му мощи, погребани в катедралата в Мир, се оросявали от благовонно миро, от което вярващите получавали изцеление. През 1099 г. били пренесени в италианския град Бари, където почиват и до днес в специално издигната великолепна базилика. С молитвите на св. Николай ставали много чудеса и той се прославил далеч извън пределите на града и Италия. Така почитта към него се разпространила в цяла Европа.


Сподели във facebook


Избрани сайтове Николай