Пълнен шаран в тесто

Рибни идейки... - Пълнен шаран в тесто

Необходими продукти:
1 шаран /1,2 - 1,5 кг./;
1 яйце;
краве масло за намазване;
брашно за поръсване.

За тестото:
400 гр. брашно;
150 гр. маргарин;
3 - 4 с.л. студена вода;
1/2 ч. л. сол

За плънката:
1 глава лук;
1 морков;
1 стрък целина;
1/2 ч.ч. ориз;
50 гр. орехови ядки;
5 с.л. олио;
1 домат;
1 ч.л. сух копър;
1 ч.л. сух магданоз;
1 ч.л. сол.

Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява в купа, поръсва се със солта, разбърква се и се добавя маргаринът. Размесва се с вилица така, че да се получат хлебни трохи. Налива се водата и енергично с ръце за кратко се омесва тесто, като се внимава да не се премеси. Ако е нужно, се добавя вода, ако е лепкаво, се прибавя брашно. Тестото трябва да е меко и еластично. Оставя се 30 минути да престои покрито в хладилник.
2. Изчистените и измити лук, морков и целина се нарязват на ситно. В дълбок тиган се налива олиото, след като се нагорещи, се изсипват зеленчуците и се запържват за около минута. Добавя се почистеният и измит ориз за около 3- 4 минути, докато стане прозрачен, като се разбърква периодично.
3. Доматът се нарязва на дребни кубчета и се добавя при ориза, след което се налива 1/2 ч.ч. гореща вода, посолява се и се разбърква. Задушава се на тих огън, докато оризът поеме водата. Ореховите ядки се запичат за минута в сух тиган, като се разбъркват. Натрошават се на малки парченца и се добавят заедно с подправките към ориза. Всичко се разбърква и тиганът се оттегля от котлона.
4. Шаранът се остъргва от люспите, с остър нож се разрязва коремът и се отстраняват вътрешностите. С ножица се изрязват коремните и гръбните перки и рибата хубаво се измива. Подсушава се и се осолява отвътре, коремната кухина се пълни с плънката и се зашива с конец.
5. Голяма тава се намазва с маслото, поръсва се с брашно, като се отстранява излишъкът. Охладеното тесто се разделя на две топки. От тях се разточват не много тънки кори, като хубаво се поръсват с брашно. Първата се прехвърля в тавата и върху нея се поставя шаранът, покрива се с втората кора, краищата се запечатват и излишното тесто се отделя.
6. Останалото тесто се разточва и с малък пръстен се отрязват кръгчета, които се лепят с помощта на разбито яйце по повърхнастта на рибата, имитирайки люспи. По същия начин се оформят перки, глава и опашка.
7. Шаранът се пече около 40 - 45 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато тестото се зачерви. Към края се намазва с останалото яйце и се дозапича, докато повърхността стане златиста. След като се извади от фурната, се разрязва на порции и се сервира заедно с част от тестената кора.

Съвет:
Шаранът трябва да се измие много добре, като се отстранява и съсирената кръв в коремната кухина. В противен случай рибата ще горчи.

Приятен апетит!




*

Избрани сайтове тесто