16 кг плодове и зеленчуци се дават на мечките в Белица

мечка

Около 16 кг плодове и зеленчуци се дават на мечките в Белица през зимния сезон

Белица. 27 танцуващи мечки живеят в момента в парка „Четири лапи” в Белица. 24 от тях са от България, а три са от Сърбия, като те са последните танцуващи мечки в Европа. Това каза за радио “Фокус” - Пирин Васил Мадолев, ръководител на екип в резервата "Четири лапи" в Белица. Той уточни, че има останали такъв вид мецани в Албания, но те са единични бройки.
Мадолев каза още, че зимният сън при животните вече е започнал. „Снегът, който падна преди 20 дни подлъга мечките и 13 от тях вече спят зимен сън, а останалите си изкопаха бърлоги, които ги пълнят с листа и клони. Заради топлото време част от тях за започнали да излизат”, каза още Мадолев и допълни, че аномалиите в природата влошават състоянието на мечките. За да заспят зимен сън, мецаните се нуждаят от нужната подготовка. Тази подготовка е плод на много силен труд през последните два месеца-септември и октомври. Менюто на една мечка от парка „Четири лапи” през зимния сезон включва 15-16 килограма плодове и зеленчуци и два хляба. Един път в седмицата на мецаните се дава риба, пиле и ядки.
„Тази есен опитахме да храним мечките, които са от доста време тук, с естествената им храна. Бяха закупени диви круши, лешници и жълъди, но като имаме предвид, че никога в живота не са се хранили с тези неща, те просто отказаха да ги ядат”, каза още Мадолев. .
Цветелина ПИШИКОВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове мечките