Природозащитници протестират

Природозащитници протестират

Природозащитници протестират на площад „Независимост” в столицата

София. Около 15 природозащитници от сдружението „Граждани за Рила” са се събрали на площад „Независимост” пред бившия партиен дом на протест, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Причината за протеста са започналите наказателни процедури срещу България за неспазване на европейското законодателство в областта на екологията. Едната започнала процедура е заради недостъпност на мрежата Натура 2000 по отношение на защитените територии за птиците. Българското правителство е орязало териториите на няколко зони, сред които и Рила. Друга причина е изпратеното миналата седмица предупредително писмо, че ще започне поредната наказателна процедура срещу България за провал в опазването на защитените зони от Натура 2000 – и по конкретно лифтовете на „Паничище” и „Картала” в Рила.
Протестиращите са разпънали няколко плаката. На един от тях пише: „Докога ще лъжете за незаконните лифтове в Рила”, на друг природозащитниците са написали, че отказват да се возят на незаконни лифтове в българските планини. Някои от протестиращите са сложили памук на главите си, с което питат правителството дали трябва да остареят, че да започне в България да се опазва околната среда.
Галина ДИМОВА
Агенция Фокус


Сподели във facebookВ онлайн магазина на Гроушоп Градинар.БГ- Органичните препарати за растителна защита срещу болести, насекоми, гъбички и бактерии  повече » www.gradinar.bg растителна защита