Тръгнах за гъби, нападна ме кошута

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Тръгнах за гъби, нападна ме кошута

Управникът осъмна в килия, бракониерства край Ропотамо

Калояна Живкова,
в.Телеграф
"Тръгнах за гъби"..., оправда се кмет авджия, когото горски сгащиха с пушка и застреляна бременна кошута.
Кметът на Созопол Панайот Рейзи и сержант Радостин Щерионов от РПУ-Созопол, бяха арестувани за бракониерство на територията на резерват "Ропотамо" на 1 ноември.
В тяхната компания са били още четирима мъже, като всички заедно са нощували в полицейска килия след задържането им за срок от 24 часа. Ловците отстреляли бременното животно, чието тяло било открито до джипа на един от задържаните мъже.
Заплахи
В неделя следобед подвижен патрул на Регионалната дирекция по горите в Бургас чул изстрел и лай на кучета. Двама горски били наблизо и след като стигнали до мястото, открили групата бракониери. Трима от тях успели да избягат, но кметът на Созопол решил, че ще се саморазправи с младите мъже. По думите им той ги заплашил с уволнение и още "куп други неприятни неща, които ще им се случат", ако не си тръгнат на момента. Те обаче повикали подкрепление и с помощта на полицията тримата ловци били арестувани.
Сред тях бил и близкият приятел на Рейзи Петър Йорданов от Веселие. След като били разпитани, те признали кои са останалите мъже от дружинката им. Късно вечерта униформените сложили белезници и на тях. Градоначалникът на Созопол обаче до последно твърдял, че не е бил на  лов, а е брал гъби.
Наказание
"Налице е едно сериозно нарушаване на закона", заяви по случая директорът на Регионална дирекция по горите в Бургас Румен Желев. Законът предвижда за нарушителите глоба до 15 000 лева, задържане огнестрелното оръжие и изземване на ловния билет за три години, уточни юристконсултът на ведомството.
Съгласно чл.237 от НК бракониерите ги грози и затвор до една година. "Ще сме безкомпромисни към всяка изява на бракониерство", категоричен е Румен Желев. Той съобщи и за още един случай, в който горски патрул е задържал ловна дружинка от Китен, която в продължение на години е бракониерствала из района, като е обстрелвала и бременни кошути.
Това е първият управленски мандат на Панайот Рейзи като кмет. На местните избори преди две години той беше издигнат за такъв от коалиция ФАР. Преди това беше председател но общинския съвет в Созопол.
Калояна Живкова
в. Телеграф,  3 ноември 2009г.


Сподели във facebook


Избрани сайтове Созопол

Най-актуални страници Созопол

  • Плаж - Созопол-Харманите Созопол-Харманите

  • Най - чистите плажове на България Плажовете на България