Мечоците са изнервени и по-чувствителни

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Д-р Иван Иванов: Мечоците са изнервени и преди зимен сън стават по-чувствителни

Д-р Иван Иванов: Мечоците са изнервени и преди зимен сън стават по-чувствителни

София. Сега мечоците са изнервени понеже преди зимен сън стават малко по-чувствителни. Животното не напада, ако не го предизвикаш, каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Иван Иванов – директор на Столичния зоопарк, помолен за коментар на зачестилата мечешка агресия в Родопите.
Според него, за да възникне инцидента с ловеца, нещо е станало, за да бъде нападнат човекът. По думите му - той може да е гръмнал, може да е вдигнал пушката, за да предизвика мечока. „Не съм сигурен, по случая, който обсъждаме, но според мен не може човекът да няма пръст в предизвикването на животното. По принцип, преди заспиването те са, както по-лениви, така и много раздразнителни. Не дай Боже, животното да има малко, да се е срещало с човек в други обстоятелства, или да е наранявано от ловци. Това може да отключи агресия в животното”, коментира Иванов.
По закон, за да бъде отсреляна мечка, трябва да се докаже, че тя е агресивна към хората и другите животни.
„В Закона има изброени точки и клаузи. Чак след това се получава разрешение от Министерството на земеделието, от Министерството на околната среда и водите, разрешението се изпраща до най-близкото лесничейство в района и се формира ловна дружина, която унищожава животното. Ако една мечка ви прилича на стръвница или според вас се държи неадекватно, това не е достатъчна причина тя да бъде умъртвена”, категоричен бе Иванов.
Десислава АНТОВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове изнервени