Затварят зоологическа градина

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Затварят зоологическа градина

Затварят зоологическата градина на територията на парк-остров "Свобода" в Пазарджик

Пазарджик. В РИОСВ–Пазарджик е получена Заповед №РД-646/28.09.2009г. на министъра на околната среда и водите за затваряне на зоологическа градина на територията на градски парк – остров „Свобода” в град Пазарджик, съобщи за радио "Фокус" - Пазарджик Цветана Чочева от Екоинспекцията. До лицензиране на дейността й в зоопарка в град Стара Загора ще бъдат преместени четири муфлона и две сърни. След изземване на съответните животни помещенията ще бъдат затворени.
В заповедта се дава шестмесечен срок за подаване на необходимите документи в МОСВ, като в противен случай ще продължи изземването на животни. Затварянето забранява достъпа на посетители до лицензирането й. То гарантира отглеждането на животните при подходящи условия, а осигурените чрез него ветеринарномедицински грижи - здравето на питомците на зоопарка и това на посетителите му. До този акт се стигна след напразни усилия на експерти от отдел “Биоразнообразие” в РИОСВ-Пазарджик да убедят общинската администрация чрез уведомителни писма, неформални срещи и съставен акт за административно нарушение, че обектът подлежи на задължително лицензиране според изискванията на Закона за биологичното разнообразие. След половингодишна напразна кореспонденция и непредприети действия – внасяне на документи за лицензиране в МОСВ, се стигна до предприемането и на крайна мярка – затваряне на зоологическата градина до лицензирането й, каза Чочева. В момента в зоокъта, който се намира на територията на парк-остров "Свобода", са експерти от Екоинспекцията, които предприемат действия за изпълнение на заповедта.
Ваня НИКОЛОВА
Агенция Фокус


Сподели във facebookВ онлайн магазина на Гроушоп Градинар.БГ- Органичните препарати за растителна защита срещу болести, насекоми, гъбички и бактерии  повече » www.gradinar.bg растителна защита