Днес е Кръстовден

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Днес е Кръстовден

Кръстовден

Днес празнуваме Кръстовден. На този ден православната църква извършва поклонение пред Светия Кръст Господен. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът. На този ден денят и нощта се „кръстосват”, т.е. изравняват се по продължителност. От Кръстовден или от Симеоновден - 13 ноември - може да започне сеитбата на зимните житни култури. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник. В първите три столетия християните не притежават Кръста на Христос. Търсенето му започва по заповед на император Константин Велики. Както отбелязва Александрийската хроника от IV век, Елена - майката на императора, също отива в Йерусалим и открива Христовия кръст. Поставят го в сребърен съд в храм, издигнат от Константин Велики над предполагаемата Голгота. Базиликата е осветена на 13 септември 320 г. Следващият ден е отреден за почит към Кръста на Христос. Почти сто години по-късно Йерусалим е завладян от персите. Техният цар разрушава храма на Константин, плячкосва всичката църковна утвар, както и кръста на Христос. Още същия век обаче Йерусалим е освободен от византийския император Ираклий, който е арменец по произход. Той връща Христовия кръст като сам го занася до Голгота, придружен от жителите на града, които носели палмови клонки.
Именници на този ден са Кръстьо, Кръстина, Кънчо, Ставри.
Агенция Фокус

Кръстовден - обичаи и вярвания
На този ден православната църква извършва поклонение пред Светия честен Кръст Господен.
В рамките на годишния календарен цикъл е вторият християнски празник, посветен на кръста: „Тачим го за кръста, хвърлен на Йордановден." Под християнизирания облик на двата празника се крият митологичните черти на двойното възприемане и осмисляне на природното време и на стопанската дейност, свързана с моментите на преход в ежегодния му цикъл.
Знае се, че ако на Гергьовден Слънцето достига точката, откъдето поема към лято, на Кръстовден то поема обратния път. От Кръстовден денят започва да намалява, а от Андреевден да се увеличава. На този ден денят и нощта се „кръстосват" - изравняват се по продължителност.
През целия ден се спазва строг пост: „говеем за кръста"; често този пост се схваща в съвсем друг аспект - като предпазваш човека от болки в кръста. В някои природопски и тракийски селища има забрана да се яде червено грозде и червена диня. Широко разпространено е обхождането на домовете от свещеника, който ръси със светена вода. В завършения му вид обичаят включва поръсването на къщата и хармана, поднасянето на трапеза, на която свещеникът изпълнява „слагане кръс", т.е. полага църковния кръст върху трапезата на нова тъкана покривка. Стопаните даряват попа с варива и зеленчуци и най-вече с жито от новата реколта. На Кръстовден се чества семейна и лична служба (светец, оброк, черква, курбан) за здраве и напредък. В някои села в Добруджа Кръстовден се почита за здравето на добитъка и сутринта се раздава хляб. Независимо от поста, освещаването с вода и църковната служба, на Кръстовден няма забрана да се работи. Празникът, напротив, се смята за преход, за начало на определени стопански дейности. В зависимост от природно-климатичните особености Кръстовден се определя за начало на есенната сеитба, гроздобера и бруленето на орехите. В Карловския район тези, които имат оброк, личен или семеен, освещават в църква жито, което слагат в семето за посев.
В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник: пременени и накичени, с песни и веселба, стопаните откриват общоселски гроздобер според устойчивите общинни традиции за взаимопомощ и регламентирано единодействие в отделни сфери на земеделската работа. В някои селища на Източна и Югоизточна. България на Кръстовден се устройват първите есенни хора и седейки. На места в Тракия на седенките ергените изпълняват карнавалния обичай джамала (камила), с характерната символична смърт и възкръсване на обредния персонаж камила.
Именници на този ден са Кръстьо, Кръстина, Кънчо и Ставри.
Агенция Фокус, Обичаи и Вярвания
Избрани сайтове Кръстовден