Домашното куче се е появило преди 16 300 г

Домашното куче се е появило преди 16 300 г

Учени за първи път успяха точно да установят кога и къде се е появило домашното куче, съобщиха ИТАР-ТАСС и ДПА

Според шведски и китайски специалисти това е станало преди 16 300 години на територията на днешен Китай, на юг от р. Яндзъ, съобщи БТА.

Екипът, ръководен от Петер Саволаинен от Кралския технологичен институт в Стокхолм, е изследвал генетиката на 1500 кучета в Азия, Африка и Европа. Така учените са проследили произхода на животните до Южен Китай.

Изследването дава "детайлна картина на кучето, с рождено място, време, както и колко вълци са опитомени", пишат учените в сп. "Молекулярна биология и еволюция".

Произходът на кучетата може да бъде отнесен към едно географско място, но техни предци са неколкостотин, а може би и повече вълци, твърдят учените.

Големият брой на опитомените вълци показва, че те са били важна част от дадената култура. Археологическите данни също подкрепят това откритие.

В района хората са преминали от ловуване и събиране на корени и плодове към земеделие преди около 10 000 до 12 000 години. Възможно е първите кучета, за разлика от по-късните им европейски сродници, да са гледани за храна. БТА
actualno.com
Избрани сайтове учените

Най-актуални страници учените

  • Унищожиха пещерни рисунки

  • Курсове по 3D Studio Max Design - моделиране и визуализация 3D Studio Max Design

  • Сертификати и грамоти за качествена дограма от Чех-пласт Сертификати