Най-силно застроената и замърсена територия в парк *Пирин*

Най-силно застроената и замърсена територия в парк *Пирин*

Банско е най-силно застроената и замърсена територия в Национален парк „Пирин”, според еколог

София. Най-силно застроената и урбанизирана територия в Национален парк „Пирин” е районът на Банско, тъй като там човешкото присъствие е голямо. Замърсяването в района също е голямо. Това каза пред Агенция „Фокус” Филка Секулова от Екологично сдружение „За Земята”. Между 1 и 5 август в Пирин се е провела екоакция за почистването на защитените планински територии. Национален парк „Пирин” е най-замърсен по туристическите маршрути, които са често посещаеми – около Тевно езеро, хижа „Безбог”, хижа „Демяница”, около езерните циркуси, връх Вихрен. „Всички места, които се достигат лесно с превозни средства, са изключително замърсени. Хората, които посещават тези места, са свикнали по един начин да се държат в града и по същия начин се държат и в планината”, каза Секулова.
Полиетиленови торбички, найлонови опаковки и пластмасови бутилки са най-често срещаните боклуци в планината. През последните години районите, които са силно посещаеми, са осеяни с огромно количество мокри кърпички, които не се разлагат. „С влизането на пазара на този продукт, който е много удобен за туриста при полеви условия, забелязваме, че планините са все повече замърсени от тях”, посочи Секулова. Еколозите са намирали и обувки, консервни кутии и всякакви други лични принадлежности на туристите. Тя обясни, че извозването на събраните отпадъци е трудно, защото теренът е доста груб.
Грета ПЕТРОВА
Агенция Фокус

80 души от страната и чужбина са участвали в почистването на Национален парк „Пирин”
София. Боклукът в раниците е посланието, което отправяме към всички туристи. Това каза пред Агенция „Фокус” Филка Секулова от Екологично сдружение „За Земята”. Осемдесет души от цялата страна и чужбина между 1 и 5 август са обходили най-натоварените туристически маршрути преминаващи пред хижа „Демяница” в Национален парк „Пирин“, за да почистят защитените планински територии.
Хората, участвали в акцията, са на възраст между 20 и 45 години. Мотивът им да се включат в лагерите е обичта към планината и желанието да направят нещо за българската природа, посочи Секулова. По думите й лагерите за почистване са свързани с доста усилена физическа работа от сутрин до вечер. Всички участници правят доста дълги преходи – по два-три часа, като се изкачват на доста голяма височина. Отпадъци намират на най-невероятни места – дори в малките дупчици между скалите, обясни Секулова.
Посетителите на Национален парк „Пирин” трябва да помнят, че не се позволява късането на цветя и че има определен лимит за риболов – само в събота и неделя, докато ловуването е изцяло забранено. Това са елементарни правила, с които повечето посетители на парка са запознати, но друг е въпросът дали ги спазват, заяви Секулова. По думите й спазването на законите и санкционирането при тяхното нарушение е най-важната предпоставка, за да бъде опазена природата на българските планини.
В българските закони ясно е описано, че в защитените територии не се допуска строителство, изсичането на дървета или убиването на защитени видове. Неправителствените организации трябва да следят до колко държавните органи си изпълняват ролята като такива, подчерта Филка Секулова.
Грета ПЕТРОВА
Агенция Фокус


Най-силно застроената и замърсена територия в парк *Пирин* - Банско е най-силно застроената и замърсена територия в Национален п
Най-силно застроената и замърсена територия в парк *Пирин* - 2
Сподели във facebook


Избрани сайтове Секулова