Честит Рожден Ден на делфинариума във Варна

Около 200 000 души годишно посещават делфинариума във Варна

Около 200 000 души годишно посещават делфинариума във Варна

Варна. Делфинариумът във Варна отбелязва 25 години от създаването си. Това съобщиха от делфинариума. Фестът Делфинариум Варна е открит на 11 август 1984 г. и е един от символите не само на Варна, а и на българския туризъм. Делфинариумът е проектиран от колектив под ръководството на архитект Симеон Саралиев. Съоръжение разполага с 1134 места. Басейнът повтаря точно т. нар. „американски стандарт” за отглеждане на морски бозайници. Тъй като първите делфинариуми са построени в САЩ, този стандарт е еталон за целия свят. Той е с размери 15 м на 12 м и дълбочина 6 м, захранван директно с прясна морска вода, чрез сложна помпено-филтрираща система. Първите делфини са пристигнали във Варна през 1984 г. от кубински дефинариум. Те са от вида Tursiops truncatus (бутилконоси делфини) и са от водите на Карибско море.
В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Благодарение на създадените отлични условия и професионални грижи, полагани от екипа на Феста Делфинариум, тук ражданията са нормална практика.
В момента се отглеждат шест делфина - два мъжки и четири женски. Кимбо, Доли и Попи са възрастните. Йоана, Бимбо и малката им сестричка, която ще навърши скоро една година са родени във Феста Делфинариум.
За голямото семейство се грижи екип от опитни треньори. Имат си и собствени биолог и лекар.
"Работната" седмица на делфините е шестдневна, понеделник е денят им за почивка и разтоварване. Този режим не е бил променян дори и при най-високопоставени посещения в делфинариума. Менюто им е съставено от 8 до 10 кг бяла риба, цаца, хек, калмари, а любимият деликатес на делфините е херингата.
Популярното Делфин-шоу включва няколко атракции: акробатика, балансировка, музика и танци. Основните "актьори" са делфините, но най-атрактивните са игрите с участието на публиката. Делфинариумът работи целогодишно. Спектаклите през летния сезон са в 10.30, 12.00 и 15.30 часа, а през зимния сезон – в 12.00 часа. Посещението на Феста Делфинариум Варна е неотменна точка в програмите на всички туристи, посещаващи Черноморието. Ежегодно той посреща почти 200 000 зрители, от които около 70% са чужденци.
Само за последните четири години в делфинариума са вложени над 2 млн. лв. Подменени бяха всички жизненоважни инсталации за доставка, обработка и пречистване на водата. Сградата бе напълно климатизирана, в съответствие с биологичните изисквания за оптимален режим на живот на делфините. Семейството на делфините се увеличава почти ежегодно. Разработен е оригинален инвестиционен план за бъдещо разширяване на жизненото им пространство. Това е допълнително съоръжение, извън досегашната сграда, но свързано с нея. Готов е вече идейният проект и е избран подходящият терен. В строителството ще бъдат вложени над 2 млн. евро. Новата част на Феста Делфинариум ще бъде изграден върху терен от 2700 кв. м. В проекта са включени два открити и два закрити (санитарно родилен и резервен) басейни. Има и помещение за трима нови актьори - тюлени, които ще бъдат доставени от чужбина. Ще има специална сцена за изяви на морските бозайници, музей и мултифункционална зала за научни и образователни цели.
Агенция Фокус


Сподели във facebook


*

Най-търсените козметични салони в София, Пловдив и Варна.   повече » www.zdraveto.biz