2 000 агнета и прасета...изядени на събор?

На събора в Гуча се очаква да бъдат изядени 2 000 агнета и прасета

„Прес”: На събора в Гуча се очаква да бъдат изядени 2 000 агнета и прасета

Белград. Сръбският министър на инфраструктурата откри вчера 49-ия събор на духови оркестри в Гуча, а знамето на събора издигна Драган Йованович, единственият жив участник в първия фестивал, проведен 1961г., пише днес сръбският вестник „Прес”. Организаторите посочват, че на следващия юбилеен събор ще поканят президента и премиера на Русия, както и президента на Америка. Очаква се тази година около половин милион гости да изядат 2 000 агнета и прасета и да изпият милион литра бира.
Председателят на организационния комитет на събора Слободан Йолович благодари на бившия министър Велимир Илич и на настоящия министър Мърконич, които през последните пет години са инвестирали в Драгичево 700 млн. динара (93 динара = 1 евро) в различни инфраструктурни проекти, а от своя страна Мърконич обеща, че правителството и следващата година ще подкрепи събора.
В тазгодишната програма на фестивала ще участват около 1 200 изпълнители. На финалната вечер в неделя в 20 часа един с друг ще се състезават 20 оркестъра. Надпреварата за най-добър оркестър и за най-добър духов музикант ще се състои на централната сцена на стадиона. На събора ще бъдат избрани и най-красиви народни носии, най-красиво момиче, а ще бъдат показани и многобройни народни обичаи от този край.
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове събора