Пепелница-обичаи и вярвания

Обща информация

ПЕПЕЛНИЦА, обрицане, нарицане - название на моминско обредно магическо гадание за женитба, изпълнявано в района на Странджа през Мръсните дни (Поганото) или Тодоровата НЕДЕЛЯ.

Състои се от тайно заораване на двора с откраднати от ергенски къщи рало и палешник. След това момите наливат мълчана Вода, с която замесват от пепел, брашно и сол (също откраднати от честити или първи домове, т.е. от къщи, в които няма умрял човек и стопаните са от първо венчило) питка, наричана П. Замесвайки я, те изричат името на харесвания момък, за да го „замесят" и него в хляба. После търкалят П. и по падането и гадаят за предстояща женитба. В Родопския край аналогичното моминско гадание за брак, извършвано през същите календарни отрязъци от време, е познато като насяване на просо. В уречен ден привечер няколко девойки, водени от старица, отиват мълчешком и тайно на някоя рекичка. Поставят мост над водата и преминават три пъти по него, като ръсят наоколо просо или жито. Действието е съпроводено от вербална магия: докато ръсят семената, момите наричат: „С когото се оженя, с него да женя!" или „С когото се взема, с него да ям хляба". Вечерта поставят няколко зърна под възглавницата си и вярват, че ще се омъжат за оня момък, когото сънуват.

За изготвянето на справка Обичаи и вярвания на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

*Български магии и гадания, автор - Лилия Старева, книгоиздателска къща Труд, 2007
*Архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.


Сподели във facebook


Избрани сайтове когото

Най-актуални страници когото

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Рим, Тоскана и Чинкуе Терре (от София и Варна) - 27.04.2019 повече » ...

  • Слави Трифонов остана без актьори