Еколози почистиха река Арда

Успешно приключи летният природозащитен лагер в Маджарово, Източни Родопи, организиран от Българко дружество за защита на птицит

Маджарово. Успешно приключи летният природозащитен лагер в Маджарово, Източни Родопи, организиран от Българко дружество за защита на птиците (БДЗП).

Това съобщиха от дружеството. Лагерът се проведе в края юли и събра над 50 участници от различна възраст и от цялата страна, много, от които бургазлии. Мотото на целия лагер бе: „НЕ на боклуците в река Арда” и голяма част от дейностите в него бяха свързани с почистването както на самата река, така и на териториите около нея. Събрано бе голямо количество боклуци. Най-големи трудности създадоха изхвърлените в реката тежки автомобилни гуми и строителните отпадъци. Имаше и много други интересни дейности, в които бригадирите се включиха. Те почистиха основно информационната пътека, която води до укритието за наблюдение на лешояди, монтираха информационни табели, както и такива обозначаващи регламентирани места за изхвърляне на отпадъци. Участниците в лагера имаха възможността да участват в подхранването на лешояди, дейност, която Българското дружество за защита на птиците традиционно извършва в региона. За любознателните имаше организирани експедиции за проучване на водните кончета.
Успоредно с дейностите около природозащитния център специализиран екип на дружеството извърши мониторинг на лешоядите в района и опръстеняване на малки птици от вида. Всяка вечер бригадирите имаха възможността да научат интересни факти от света на природозащитата – за царския орел и дейностите на Българското дружество за защита на птиците за опазването му, за мониторинга на обикновените видове птици и неговото значение, за биоразнообразието на Казахстан и много други.
Природозащитната бригада е част от дейностите по спечеления от БДЗП проект „Глас и взор за застрашените птици”. Основната цел на проекта е повишаване на информираността и обществената подкрепа за египетския лешояд и тръноопашатата потапница, като основен начин за ефективното им опазване.
Агенция Фокус
снимки: БДЗП


Еколози почистиха река Арда -1
Еколози почистиха река Арда - 2
Еколози почистиха река Арда - 3
Сподели във facebook


Избрани сайтове дейностите